Операторите на преносни системи на България (ЕСО ЕАД), Гърция (IPTO),

...
Операторите на преносни системи на България (ЕСО ЕАД), Гърция (IPTO),
Коментари Харесай

ЕСО стана съучредител в Югоизточния координационен център за сигурност на електроенергийните мрежи

Операторите на преносни системи на България (ЕСО ЕАД), Гърция (IPTO), Италия (TERNA SpA) и Румъния (Transelectrica) учредиха сдружение за съгласуване на сигурността на електроенергийната мрежа в Югоизточна Европа - Southeast Electricity Network Coordination Center ( “SEleNe CC ”) със седалище в Солун, Гърция. Това оповестиха от пресцентъра на ЕСО. 

Четирите преносни оператора имат равно присъединяване в дяловия капитал на новото сдружение. Съгласно европейската регулаторна рамка, главните отговорности на SEleNe CC по районната мрежова сигурност са разбор на експлоатационната сигурност, координирано обмисляне на спиранията, координирано разпределение на потенциал, краткосрочна и покрай действителното време прогноза на адекватността, правене на модели на обособена и обща електроенергийна мрежа, и даване на данните.

Бордът на шефовете на “SEleNe CC ” е в състав: Йоанис Кампурис (IPTO) - ръководител и изпълнителен шеф, Ангелин Цачев (ЕСО ЕАД), Енрико Мария Карлини (TERNA SpA) и Андриан Сута (Transelectrica) - членове на Борда на шефовете. 

„ Регионалният координатор на сигурността, който стана факт след ползотворните договаряния сред страните, ще подсигурява сигурната употреба на електроенергийните системи. Неговото основаване идва в отговор на актуалните провокации пред електропреносните оператори. Съвместната ни работа в Центъра ще способства за задълбочаване на съдействието сред преносните оператори в посока обединяване на електроенергийните пазари в района в подтекста на цялостната либерализация и приобщаването на Западните Балкани. Географската съгласуваност на нашите страни изисква дейното ни съдействие за хармонизирано ръководство на европейската енергийна система. Убеден съм, че работата на сдружението ще подсигурява сигурността на доставките на електрическа енергия. Услугите, който ще дава учреденият районен координатор на сигурността, ще допринесат за надеждния продан на данни и информация сред операторите на електроенергийните системи и за увеличение успеваемостта на електропреносните мрежи “, разяснява изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев. 

“Учредяването на SEleNe CC е основна стъпка в посока към потясното и по-ефикасно съдействие сред преносните оператори от държавите-членки на Европейски Съюз в Югоизточна Европа във връзка с сигурността на доставките и сигурността на електроенергийните мрежи. Очакваното обединяване на съответните пазари ще бъде идната стъпка към хармонизиране и консолидиране на района в единния европейски електроенергиен пазар, което ще докара до обилни изгоди за потребителите. Учредяването на сдружението е резултат на груповите старания и стана допустимо с помощта на координираните дейности на всички преносни оператори. Искам да благодаря на всички тези, които способстваха за постигането на тази амбициозна цел, както и за постоянството и настойчивостта, която демонстрираха. Искам също по този начин да поздравя членовете на Борда на Директорите и да им пожелая триумф в работата. Уверен съм, че SEleNe CC ще има основна роля, осигурявайки резултатност и бистрота в интерес на всички участници, продължавайки и разширявайки традицията на положително и ефикасно съдействие сред преносните оператори в нашия район ”, разяснява Йоанис Кампурис, ръководител и изпълнителен шеф на “SEleNe CC ”. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР