Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи вече няма да могат

...
Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи вече няма да могат
Коментари Харесай

Нови промени в Закона за енергетиката целят отпушването на проекти за 390 млн. лв.


Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи към този момент няма да могат да отхвърлят достъп до тях заради утежняване на изискванията за доставяне. Това излиза наяве от измененията в Закона за енергетиката на Министерски съвет, импортирани в Народното събрание.
Възможността за отвод се заменя с опция краткотрайно да се ограничи или прекрати достъпът на ползвателите при избрани условия.

Ограничаването на достъпа се отнася за към този момент присъединени ползватели.

С други промени на закона се вкарва задължението, при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да стимулират документално решението си. В момента категорично условие за документално обосноваване не съществува в законодателството. По този метод, съгласно вносителите ще се подсигурява по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни услуги.

С измененията в Закона за енергетиката се не разрешава също прехвърлянето на личния състав на оператора на преносна мрежа, към предприятия, изпълняващи някоя от дейностите по произвеждане или доставка.

Поставят се условия и към състава на надзорния орган на самостоятелния метафоричен оператор. Той би трябвало да включва членове, представляващи отвесно интегрираното дружество и членове, представляващи акционери – трети страни. Операторът на система за предпазване на природен газ ще има самостоятелни от отвесно интегрираното дружество права за взимане на решения във връзка с активите, нужни за поддръжката, употребата или създаването на оборудванията за предпазване. По този метод се подсигурява независимостта на оператора, която би трябвало да бъде обезпечена, даже и когато той е част от отвесно интегрирано дружество.

Освен това с препоръчаните промени се основава нужната правна рамка във връзка с операторите на обществено налични зарядни точки за зареждане на електрически транспортни средства, която липсва в националното законодателство към сегашния миг.

Регламентират се фигурите на оператор на обществено налична зарядна точка, ползватели на услуга за зареждане на електрически транспортни средства. Предвижда се наредба по отношение на присъединение към мрежа на зарядна точка за зареждане на електрически транспортни средства. Въвеждат се условия към оператора на мрежата, по отношение на монтиране на интелигентни измервателни системи при присъединение.
Регламентират се и пълномощията на КЕВР поради осъществяването от негова страна на отговорностите по REMIT.

Новите ремонти в Закона за енергетиката целят облекчение на режима при строителството на обекти, свързани с енергийната инфраструктура на страната и по-конкретно построяването на електропреносната система. В момента по редица планове от европейско значение има контрактувано финансиране от 390 млн. лева, само че построяването е затруднено от пропуски в актуалното законодателство, означават вносителите.

Промените касаят въпросите за основаване на вещни права, в частност право на градеж или сервитутна право за създаване на линейни енергийни обекти, касаят електроенергийния и газовия бранш и вложенията, реализирани от всеки от операторите на мрежи.

Действащият закон за енергетиката планува основаване на право на градеж, както и създаване на здания и постройки, по този начин и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. По този метод за линейните обекти понастоящем е общопризнат режим, подобен с режима на член 63 от Закона за собствеността, като не се прави разлика сред типовете енергийни обекти, което утежнява реализирането на капиталовите планове на енергийните предприятия. Липсата на легална формулировка в сегашния закон във връзка с линейните енергийни обекти затруднява практическото използване на закона.

Противоречията в законите водят и до закъснение в развиването на енергийната инфраструктура, като построяването на един електропровод може да продължи 10 години и повече, установяват вносителите. В същото време това е обвързвано с оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки на изпълнителите и на притежателите на плануваните за присъединение обекти и загуби на финансиране, разясняват вносителите. Като образец в поддръжка на изказванието си те показват построяването на ветроенергийните паркове в региона на гр. Каварна. В случая става въпрос за заплатена наказателна клауза от електропреносното дружество на ветропарковете, заради неспособност за изнасяне на цялата създадена от тях електрическа енергия заради забавянето на трасето от порядъка на 35 млн. лева при обща счете стойност на построения електропровод от 12 млн. лева

Другият образец е за построяването на електропровод от 400 киловолта в региона Пловдив - Хисар -Карлово, финансиран със заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, при който окончателният ПУП/ПП е влезнал в действие през март 2008 година, само че процедурите за основаване на право на градеж не престават до 2012 година В резултат платените неустойки доближават 8 млн. лева
В резултат на усложнения режим по създаване на линейна инфраструктура е застрашено осъществяването в период на планове за развиване на електропреносната мрежа, които все още са с контракти с обезпечено финансиране на стойност от 390 млн. лева

Една от задачите на законопроекта е да бъде направено разграничаване в случаите на разрешаване построяването на площадкови енергийни обекти от случаите на разрешаване прокарването/изграждането на линейни енергийни обекти, като за последните е належащо и задоволително изискване е възникването на законов сервитут.

Изрично се урежда опцията за възмездно придобиване на собствеността върху парцели частна държавна или общинска благосъстоятелност без търг или конкурс за създаване или уголемение на площадкови енергийни обекти, както и на надземни или подземни хидротехнически уреди за произвеждане на електрическа сила или на части от тях и на обвързваните с производството уреди и площадки за депониране на индустриални боклуци.

Посоченото възмездно придобиване на благосъстоятелност вместо възмездно придобиване на право на градеж регистрира ползите на двете страни, се споделя още в предложенията за ремонти. В документа се разяснява и определянето на размера и изплащането на компенсации на сервитутите на енергийни обекти. В същото време всъщност се резервира актуалната регулация на енергийния закон, дефинираща сервитутите.

http://parliament.bg/bills/44/802-01-23.pdf

Предложенията за изменение и допълнение са за цялостно и тъкмо превозване в националното законодателство на условията на двете наставления - за вътрешния електроенергиен пазар (Електрическа директива) и вътрешния пазар на природен газ (Газова директива). Накратко промените целят премахване на позволени пропуски в в този момент настоящият енергиен закон.

Транспортират се и наредбите на директивата на Европейски Съюз за разгръщането на инфраструктура за различните горива в предмета на контролиране на Закона за енергетиката. Също по този начин наредбата за основаване на вещни права се привежда в сходство с общата регулация по Закона за собствеността. В частност става въпрос за учредяването на вещни права и с построяването на линейни енергийни обекти. В промените се дава формулировка на понятието „ линейни обекти “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР