ОПЕК и приятели договориха още едно оскъдно увеличение на петролните

...
ОПЕК и приятели договориха още едно оскъдно увеличение на петролните
Коментари Харесай

Опек+ повиши повиши скромно предлагането на черно злато

ОПЕК и другари договориха още едно нищожно нарастване на петролните доставки през април на следващото си публично заседание на 2 март, минало под сянката на съветската инвазия в Украйна и предизвиканите от нея пазарни земетресения. 23-членната коалиция под управлението на Саудитска Арабия утвърди следващите спомагателни доставки на 400 хиляди барела на ден на пазарите на суровината през април.   

Скромният месечен растеж, за който доста от страните от алианса не съумяват да изпълнят квотите си, тъй като се сблъскват с ограничавания на потенциала, бледнее по значителност на пазар, разтресен от ракетите на Кремъл. Инвазията не провокира налагането на западни наказания върху енергийния експорт на Русия, само че е налице задълбочаващо се отвращение на търговци и на притежатели на кораби да работят с съветски недопечен нефт. Руският вид " Уралс " се предлага за продажба с рекорден рабат от цената по отношение на базовите марки, само че не намира купувачи. В тази връзка енергийният министър на Мексико - Росио Нале - е повдигнал въпроса за съветското произвеждане на черно злато на съвещанието на ОПЕК+, само че действителни разисквания не са последвали, настояват делегати, поискали анонимност. 

Преди предходните заседания на ОПЕК+ Риад попадаше постоянно под натиска на Вашингтон да усили по-бързо производството, само че този път развитите страни се пробват да вземат нещата в свои ръце. Международната енергийна организация разгласи на 2 март, че деблокира 60 млн. барела черно злато от стратегическите си запаси. Което не спря повишаването на суровината, която за малко докосна 113.09 щ. $ за барел вид " Брент " с доставка през май - най-високата котировка от 2013-а - и се върна наоколо до 112 $ за барел. Реакцията не е учудваща поради обстоятелството, че въпросните 60 млн. барела са жестоко две трети от дневното петролно ползване от 100 млн. барела. 

По оценка на анализатори, интервенцията на енергийната организация е частично потвърждаване на събитието, че страните от ОПЕК и сътрудниците им не могат да усилят по-бързо производството даже да желаят. През януари групата е помпала на ден по 972 хиляди барела по-малко от целевите количества, по данни на Съвместния механически комитет на ОПЕК+, оповестени на 1 март. Ирак, Нигерия и други страни от картела не са изпълнили квотите си по разнообразни аргументи - от липса на вложения до вътрешни проблеми.

В случаи на пазарни разтърсвания Саудитска Арабия и някои от сътрудниците й от Залива са единствените страни с огромни количества свободен индустриален потенциал. Което повдига въпроса дали ОПЕК+ би се съгласил въобще да компенсира света за дефицита, произлизащ от наложените от Запада наказания поради крайното разделяне сред Москва и интернационалната общественост за аргументите, довели до военното навлизане. 

Междувременно, съветският президент Владимир Путин е разговарял с водача на Обединените арабски емирства за Украйна и за потребността от продължаваща съгласуваност преди съвещанието на ОПЕК+. Путин и престолонаследникът принц Мохамед бин Зайед са обменили отзиви в " поддръжка на стабилността на световния енергиен пазар ", съгласно формалното изказване на Кремъл от 1 март. По отношение на Украйна шейх Мохамед е подчертал нуждата от " спокойно позволение ", което " да подсигурява ползите на двете страни и националната им сигурност ". 

ОАЕ са в комплицирано състояние във връзка с съветската инвазия в прилежащата страна. Емирствата са един от основните сътрудници на Вашингтон в Близкия изток, само че през септември 2021-а те трансформираха външната си политика и дадоха приоритет на икономическия интерес. ОАЕ сътвориха по-близки връзки с Москва през последните години и вложиха милиарди долари в Русия посредством един от най-богатите си фондове. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР