ОПЕК и нейните съюзници обсъждат по-големи съкращения на производството на

...
ОПЕК и нейните съюзници обсъждат по-големи съкращения на производството на
Коментари Харесай

ОПЕК+ обсъжда свиване на производството на петрол

ОПЕК и нейните съдружници разискват по-големи съкращения на производството на нефт, евентуално с до 1 милион барела дневно, оповестиха източници пред международните осведомителни организации. В петък цените на петрола паднаха към 70 $ за барел, а пазарните анализатори заговориха за ново пренасищане на празарите.


ОПЕК+, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците ѝ, водени от Русия, изпомпва към 40% от международния недопечен нефт, което значи, че политическите ѝ решения могат да окажат огромно въздействие върху цените на петрола.

Три източника от ОПЕК+ обявиха, че съкращенията ще са измежду съществени тематики за разискване в неделя, когато министрите от ОПЕК+ се събират във Виена.

Източниците обявиха, че съкращенията могат да възлязат на 1 млн. барела на ден в допълнение към съществуващите съкращения от 2 млн. барела на ден и доброволните съкращения от 1,6 млн. барела на ден, които бяха оповестени изненадващо през април.

Ако бъдат утвърдени, общият размер на пониженията ще доближи 4,66 млн. барела на ден, или към 4,5 % от международното търсене. По-рано два източника от ОПЕК+ обявиха, че не чакат групата да контракти спомагателни съкращения.

Западните страни упрекват ОПЕК, че манипулира цените на петрола и подкопава международната стопанска система посредством високите разноски за сила.

В подмяна на това чиновници и вътрешни лица от ОПЕК обявиха, че печатането на пари от Запада през последното десетилетие е довело до сериозна инфлация и е принудило страните производителки на нефт да подхващат дейности за поддържане на цената на главния си експорт.

" Никога няма да се поколебаем да вземем каквото и да е решение, с цел да реализираме по-голям баланс и непоклатимост (на) международния петролен пазар ", съобщи иракският министър на петрола Хаян Абдел-Гани при идването си във Виена.

Изненадващото оповестяване на съкращенията на добива през април спомогна за повишението на цените на петрола с към 9 $ за барел до над 87 $, само че те бързо се намалиха под натиска на опасенията за международния стопански напредък и търсенето. В петък интернационалният бенчмарк Брент се търгуваше за към 76 $.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз съобщи, че вложителите, които смъкват цената на петрола, би трябвало " да внимават ", което доста пазарни наблюдаващи изтълкуваха като предизвестие за в допълнение понижаване на доставките.

Впоследствие съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че не чака нови стъпки от страна на ОПЕК+ във Виена, оповестиха съветските медии.

Международната организация по енергетика чака международното търсене на нефт да продължи да нараства през втората половина на 2023 година, което евентуално може да докара до повишение на цените на петрола.

Анализатори от JP Morgan обаче обявиха, че ОПЕК не е работил задоволително бързо, с цел да приспособява предлагането към високите равнища на произвеждане на горива в Съединени американски щати.

" Растежът на търсенето продължава да бъде постоянен. По-скоро просто има прекалено много предложение... Алиансът изчака прекомерно дълго, с цел да понижи предлагането. Алиансът - или най-малко някои от членовете му- евентуално ще би трябвало да понижат производството още ", обявиха анализатори от JP Morgan.

Анализаторите на Rapidan Energy Group правят оценка възможностите за по-нататъшно понижаване на доставките на 40%.

" Министрите са решени да избегнат повтаряне на 2008 година, когато неочакваният срив на международната икономическа и финансова непоклатимост изпрати цените на суровия нефт от над 140 $ на 35 $ за шест месеца ", пишат те./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР