Опасният химикал етиленов оксид е присъствал като замърсяване в определени

...
Опасният химикал етиленов оксид е присъствал като замърсяване в определени
Коментари Харесай

Агенцията по безопасност на храните почти отрече наличието на опасен химикал в продукти на пазара

Опасният химикал етиленов оксид е участвал като замърсяване в избрани храни, предлагани на пазара в страната, само че не е влаган в тях, това се схваща от известие на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). То е във връзка изказване на неправителствената организация " Активни консуматори ", че за последната година Системата за бързо обявяване за рискови храни в Европейски Съюз (RASFF) е изпратила 49 известия до България за съществуването на токсичния газ в разнообразни типове храни, импортирани в страната.

Етиленовият оксид има редица приложения в химията и медицината, само че при храните се употребява като пестицид, дезинфектант и консервант при отнасяне на някои зърнени култури. Според активин консуматори близо 90% от храните, в които е открит химикала са или софтуерни добавки известни като " гуми ", или артикули, съдържащи тези субстанции. Те се внасят от Азия и се влагат в подготвени за консумация храни. Сред рисковите артикули съгласно " Активно консуматори " са салати от вида на " Снежанка " и " Руска ", сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза и други

От БАБХ разясняват, че при съблюдаване на технологията на използването, етилен оксидът следва да се изпарява и да не попада в храната. " Ето за какво, в случаите, по които е нотифицирана и българската страна, се приказва за замърсяване, а не за вложение или прибавяне на етилен оксид в храната ", акцентират от организацията.

От агенцият споделят, че от началото на тази година до момента 32 от известията касаят открито съществуване на етиленов оксид в съставки и добавки (гума локуст бийн и гума ксантан), които се влагат в минимални количества при производството на тъкмо избрани типове храни.

Четири от известията се отнасяли за хранителни артикули, в които са вложени съставки, които съдържат етиленов оксид над избраните правила.

" В нито един от случаите не е потвърдено съществуване на етиленов оксид над откритите правила в готовия за консумация артикул ", твърдят от БАБХ.

Казва се също, че резултатите от ограниченията и дейностите на българския способен орган са докладвани на Европейска комисия и са били признати. Съобщението приключва с информацията, че евентуална заплаха за здравето на индивида съществува само при ежедневна и дълготрайна консумация на огромни количества храна, съдържаща съставна част, нечиста с етиленов оксид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР