Опасни химикали са складирани на Пристанище Бургас в близост до

...
Опасни химикали са складирани на Пристанище Бургас в близост до
Коментари Харесай

Георги Стефанов, МОСВ: Имаме вече 17 наказателни процедури, на вратата чукат поне още 5-6

" Опасни химикали са складирани на Пристанище Бургас наоколо до жилищни региони, сигнализираха от „ Демократична България “. От партията настояват, че на Терминал 2А са построени резервоари за сярна киселина с обща съдържимост 50 000 тона, за течни горива с обща съдържимост 5000 тона, резервоари за полутечен газ.
„ Говорим за резервоари със сярна киселина с съдържимост 50 000 тона, приказваме за 5 огромни резервоара за течни горива 1 000 тона всеки, 5 000 тона общо и за зарядна станция за пропан бутан на метри от тези хранилища за рискови товари. Това нещо има данни, че не е минавало Оценка на въздействието върху околната среда преди време, когато е разрешавано ", разясни водачът на локалната организация на „ Да, България” и член на националното управление на партията Димитър Найденов.

Според него страната и нейните органи са позволили „ да се складират в сърцето на града не един, не два, а три рискови товара, които от горната страна на всичкото са в непосредствена непосредственост един до различен “. Портът се ръководи от частен пристанищен оператор. От „ Демократична България “ ще изискат инспекция от Министерството на превоза, Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи и „ Морска администрация “. Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев насочи запитване до четирима министри за складирането на няколко типа химикали на пристанище „ Бургас “ наоколо до жилищни региони насочи.

„ Те се намират прекомерно близо един от различен, като на процедура са наоколо до градската част на Бургас. Складираните товари са рискови и могат да провокират екологична злополука при положение на повреда “, показва Мирчев в сигнала до министрите на екологията, превоза, финансите и на вътрешните работи. Хората не би трябвало да се тормозят, само че би трябвало да знаят, че всяка сходна апаратура носи съответния риск от сходно развиване, съобщи пред Георги Стефанов, шеф на политическия кабинет на вицепремиера по климатичните политики и екоминистър Борислав Сандов.
Не е нетипично там да има сходни уреди, горива и рискови субстанции от десетилетия, добави той. Превантивният надзор би трябвало да предотвратява евентуални опасности. Това е най-слабата страна в българските действителности, разяснява Георги Стефанов. В районните екоинспекции „ всичко се движи по доста рестриктивна законодателна рамка, доста ясна, доста изискваща “, безапелационен е той.

„ Капацитетът на хората е друг. Дълги години е имало хора, които са си правили работата, само че са били притискани по избрани поръчки, по избрани тематики да позволяват нарушавания от горе надолу. “ Според Георги Стефанов „ сме в заварена обстановка на сходни, извънредно доста случаи по редица тематики “. Той засяга неразплетени случаи, които по думите му са „ десетки, стотици, евентуално и хиляди из цялата страна “ и ги дефинира като огромно предизвикателство. По Черноморието Стефанов вижда неприятни практики „ може би с 20-годишна предистория, с разнообразни емблематични случаи “. Георги Стефанов е на мнение, че „ политическата воля за спазването на законодателството като цяло е бил огромният недостиг “. „ Знаете българската сентенция, че законът е „ врата в полето “ и всеки може или да мине през него, или да го заобиколи. “ В бранш околна среда са едни от най-големите провокации и проблеми, посочи той. „ Именно по тази причина имаме към този момент 17 наказателни процедури и на вратата чукат най-малко още 5-6, което значи преднамерено подценяване на тематиката, преднамерено неспазване на законодателството, пропуснати 20 години прогрес от позиция на световни и европейски политики. Случаи като Алепу, Кресна, застрояване, Пирин… От всяка община или област изскачат такива дежа вю случаи. 20 години не е открито извънредно решение. “ Стефанов предвижда, че евентуално ще ни отнеме още едно десетилетие, с цел да наваксаме пропуснатите за последните 10 години цели.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР