Опасни домашно произведени храни се продават в Интернет. Продуктите се

...
Опасни домашно произведени храни се продават в Интернет. Продуктите се
Коментари Харесай

Внимание! Храни, продавани в нета, може да са опасни

Опасни домашно създадени храни се продават в Интернет. Продуктите се разменят свободно, без никой да подсигурява за качеството им, алармираха фенове на Нова телевизия. Микробиологът проф. Христо Найденски пък предизвести, че тежките инфекциите, които тези некачествени храни провокират, се популяризират стремително.

Започва се с неразположение, гадене, повръщене, влошено общо положение, сподели той в изявление с водещия на „ Твоя страна “ Георги Георгиев. 

Всеки артикул, който се предлага на пазара, би трябвало да бъде съпроводен от документ за генезис, а за сигурността на домашно приготвените храни, предлагани онлайн, не подсигурява никой. Домашните майстори събират поръчки през обществените мрежи или платформи за разгласи, заобикаляйки

В търсене на усета от детството Венцислав Николов постоянно залага на сходни интернет предложения с мезета, консерви и сирена, приготвени по старите предписания. 

Преди дни, до момента в който избира артикули за трапезата, той попаднал на оферта във Facebook за домашно приготвени вкусотии. Венцислав поръчал 10 буркана с месо по 10 лв. за всеки. 

Скоро откакто консервите пристигнали, се оказало, че са развалени. 

„ Забелязах, че са надути капачките, не пукат при отваряне и имат чудноват усет “, споделя Венцислав. 

Той изискал да върне консервите, само че търговката му отказала. 

Тя твърди, че виновността била моя, прибавя мъжът. 

„ Притесних се от следствията от вероятно хранително отравяне, което може да извади човек от строя за шест месеца “, споделя той.

Подал сигнал в Агенцията за сигурност на храните. Започнала е инспекция и скоро по-късно страницата, от която купил разваленото месо, е изтрита. 

След като страницата не е дейна, няма по какъв начин да стигнем до търговеца, сподели Бистра Иванова от БАБХ.

Подобни сигнали за продажби в Интернет на месо и салами, създадени в задния двор, идват нерядко и в организацията. Оттам ревизират всеки подобен случай, само че признават, че контролът е сложен. 

Бурканите с надутите капачки, които Венцислав купил, са сигурен знак за недобра дезинфекция, изяснява проф. Христо Найденски, а това основава условия за бързо развиване на патогени, които могат да застрашат здравето. 

„ Това значи, че са останали в буркана микроорганизми, които са се развъдили и в резултат на това се подуват капачките. Този артикул е рисков “, прибавя той.

Купуването на месо в консерва, правена в незнайни хигиенични условия, е като съветска рулетка, обясниха експертите. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР