Опасна ситуация на българското Черноморие вдигна на крак жителите на

...
Опасна ситуация на българското Черноморие вдигна на крак жителите на
Коментари Харесай

Бивш министър на отбраната посочи редица институции, които не са си свършили работата по отношение на дрона

Опасна обстановка на българското Черноморие подвигна на крайник жителите на Тюленово и службите за сигурност. Причината - дрон с арсенал изплува край водите в непосредствена непосредственост до хотел. Той беше обезвреден по обед от профилиран екип на Военноморските сили.

" Точно този вид произшествия са отговорност на Министерство на вътрешните работи, на кметовете, на регионалните шефове като част от системата за отбрана на популацията. Защото ние не сме във война, не организираме отбранителна  операция. " Това съобщи някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов пред NOVA.

Шаламанов изясни, че съгласно него има най-малко три значими неща – Гранична полиция, Военновъздушните и Военноморските сили не са съумели да засекат този дрон; хората, които дежурят на незабавния телефон 112 не са осведомени с този вид произшествия и по какъв начин да реагират в интерес на жителите. И третото – реакцията на подобен сигнал от органите на Министерство на вътрешните работи и Гражданска отбрана е едвам, когато те имат потребност от профилирана помощ.

Вероятността да се случват такива неща не е дребна, съгласно някогашния министър. " Ние виждаме дрон, който явно е с гражданско предопределение и неподготвено му е прикачена тази 82 мм. мина. Този дрон идва от района на война, който е покрай България и се разпознава, че ще употребява от ден на ден подобен вид оръжия и ние би трябвало да имаме подготвеност да защитим нашите жители ", добави той.

Според Велизар Шаламанов няма съображение за искане на оставка на Тодор Тагарев. " Не бива за всяка бъркотия в тази страна да се търси отговорност на Министерството на защитата. Това е отговорност на държавното управление като цяло. Министерството е единствено един детайл и както виждаме хората съумяват да свършат техните задания ", сподели той.

" Консултативен съвет по национална сигурност по закон се привиква един път на 3 месеца и това е в действителност отговорност на президента - той ще реши. По отношение на обстановката в Черно море мисля, че Съветът по сигурността е по-важния орган, защото той е част от изпълнителната власт. Ясно е, че това би трябвало да става регулярен принцип, защото обстановката се развива ", изясни Шаламанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР