Опашки се извиха пред клоновете на банки в Пловдив, които

...
Опашки се извиха пред клоновете на банки в Пловдив, които
Коментари Харесай

Опашки пред банките в Пловдив! Мераклии се редят за монетата на Христо Ботев

Опашки се извиха пред клоновете на банки в Пловдив, които оферират за закупуване новата възпоменателна монета на Българска народна банка - „ 175 години от рождението на Христо Ботев “.
Прочетете още
Сребърната монетата от серията „ Българско възобновление " с номинал от 10 лв. се предлага на цена от 114 лв.. По традиция в първите седмици от стартирането на сходни монети се извиват опашки от искащи да се снабдят с тях. Част от тях са колекционери, само че по-сериозен е дялът на вложителите, които закупуват монетата, с цел да я продадат на доста по-висока цена. 

Вече има и редица предложения в уеб страниците за търговия. На вторичния пазар монетата се продава за към 300 лв., или съвсем три пъти по-скъпо от формалните дистрибутори - банките у нас. Някои търговци са се изтарикатили още повече пускайки в продажба комплект от две монети - тази на Христо Ботев и кораба " Радецки " от 1992 година. Цената на пакета е към 700 лв.. 

Тиражът на монетата е едвам 5000 бройки. След привършване, цената на " черния " пазар скача фрапантно. Подобни възпоменателни монети, изчерпани в клоновете на банките, се продават по 1000 лв. и нагоре. 

Всеки клиент може да закупи от касите на Българската национална банка единствено по една монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, според показано нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години - това са част от изискванията за закупуване на монетата. 

Иначе монетата по случай 175 години от рождението на поета е направена от сребро, проба 999/1000, тежи 23.33 г и е с диаметър 38.61 мм. 

На лицевата страна са изобразени емблемата на Българска народна банка с годината „ 1879 “ върху лентата, в полукръг горе надпис Българска народна банка, а долу – годината на емисията „ 2023 “ и номиналната стойност „ 10 лв. “. На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев, вдясно – надпис „ 175 години “ и подписът му, а от горната страна в полукръг – надпис „ От рождението на Христо Ботев ". 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР