Опасенията за промяна на модела на работа на ТУЕС са

...
Опасенията за промяна на модела на работа на ТУЕС са
Коментари Харесай

МОН е на път да унищожи училище - източник на ценни IT кадри

Опасенията за смяна на модела на работа на ТУЕС са поради това, че МОН желае шефът на учебното заведение да бъде преназначен от настоящия си шеф - Технически университет - София, към локалното отделение на МОН - Регионално ръководство на образованието.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Кои са утвърдените планове за центрове за върхови достижения

Една от трите хрумвания, които ще получат десетки милиони, към този момент събира рецензии
2 фев 2018
По-малко университети, по-малко проблеми. Дали?

Какво не е наред с висшето обучение в България
12 яну 2018 Ако Технологично учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към Технически Университет - София, не бъде опазено и неповторимия му модел на работа не бъде предпазен, то публичния съвет на учебното заведение, както и родители, възпитаници както и членовете на Асоциацията на приключилите ТУЕС ще излязат на митинг, в това число ще пратят и недоволства пред европейските институции. Това оповестиха от съвета на конференция през днешния ден
Опасенията за смяна на модела на работа на ТУЕС се изостриха, откакто през август 2017 година Министерството на образованието (МОН) изпраща искане шефът на учебното заведение да бъде преназначен от настоящия си шеф - Технически университет - София, към локалното отделение на МОН - Регионално ръководство на образованието, според признатия преди по-малко от две години Закон за предучилищното и учебното обучение.

Съмненията

Този на пръв взор фиктивен ход кара родителите да се опасяват, че ще докара на процедура до изтриване на сполучливия учебен модел на учебното заведение, потвърдил се през последните 30 години с гъвкава образователна стратегия, характерен образователен проект, координиран с ТУ- София, академични преподаватели и експерти от водещи развойни компании в България, достъп до лабораториите и научно-техническите запаси на ТУ-София, както и дипломни отбрани пред академична комисия.

" Ако вие си подпишете договорите с други медии, може ли всичко да бъде същото ", попита риторично представителите на медиите Светослав Сотиров, който е член на публичния съвет на учебното заведение и родител. Въпросът му бе в отговор на изказванието на МОН, че на процедура нищо няма да се промени.

Пред медиите Сотиров разкри, че точно ръководството е една от аргументите за неповторимата образователна стратегия на учебното заведение, защото трудовите контракти се подписват точно от ректора на Технически Университет - София. " В модела на ТУЕС няма властническа власт на шефа, тъй като техническия съвет ръководи публичните поръчки - по този начин не може да се злоупотребява с публични средства и не може да тормозят учителите ", съобщи той и добави: " Така робия няма "
Сравнението си той направи, точно тъй като съгласно него " МОН завладява учебното заведение и на модела на РУО (Регионалния инспекторат по образованието), където шефът има еднолична власт ".

Прехвърлянето съгласно представителите на публичния съвет може да докара до изключителни парадокси, като да вземем за пример потребността университетски фрагменти или потвърдени експерти в IT сферата да би трябвало да минават педагогическо образование. Друго терзание е, че вмешателството на МОН ще докара до потребление на морално остарели материали и учебници, вместо гъвкавата стратегия, която се употребява сега.

В отговор на обвиняванията на МОН, че това е персонална борба на шефа от Обществения съвет на ТУЕС, оттова показаха 70 писма на IT компании, 5000 души и 573 родители, които са се подписали на първата родителска среща.

Пропуск

Според юрист Антония Котова, това, че никой не се е сетил да уреди статута на учебното заведение в закона, не би трябвало да трансформира учебното заведение в пленник, а да се вземат нужните ограничения.

От публичния съвет показаха и множеството писма, които са изпратили през последната половин година към Министерски съвет, министъра на образованието Красимир Вълчев, министър-председателя Бойко Борисов, както и към шефа на РУО- София, госпожа Ваня Кастрева. " И към момента нямаме отговор от нашите писма ", обявиха родителите.

Други от обвиняванията бяха ориентирани и към обстоятелството, че МОН въобще не мисли за децата, които поставят толкоз старания да влязат в ТУЕС - при изискване, че това е най-желаното техническо учебно заведение в страната, нито за националната сигурност, имайки поради фрагментите, които излизат от ТУЕС.

В края на конференцията господин Пламен Барух удостовери, че е получена покана от министерството през вчерашния ден за среща в сряда. " Тоест или на следващия ден ще ни отразявате за митинги или в четвъртък ", пошегува се той. От своя страна родителите бяха ясни, че няма да се предадат и са към този момент напълно подготвени за протестни дейности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР