Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна

...
Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна
Коментари Харесай

Бесарабските българи се опасяват от изчезване на българския език в Украйна

Опасенията си от последователното изгубване на българския език в Украйна споделиха представители на българските сдружения и на неделните учебни заведения от Арцизки, Татарбунарски и Саратски район на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Масово родният език се учи в учебно заведение единствено по един час седмично. Сред проблемите сложени на срещата бяха неналичието на задоволително образователни пособия и нуждата от възстановяване квалификацията на учителите.

" Езикът ни се " топи ", последователно изчезва ", съобщи вицепрезидентът.

Антон Киссе, народен представител в украинския парламент и ръководител на Асоциацията на българите в Украйна означи, че чака поддръжка от българската страна.

На срещата бяха сложени и два съществени казуса пред българите в Украйна. Единият е новият закон за образованието , който заплашва да ограничи проучването на малцинствени езици.

Другият е обвързван с готвената административно-териториална промяна , която съгласно сънародниците ни в Украйна може да докара до размиване на историческите граници на етническата българска общественост в страната.

Вицепрезидентът увери българите в Украйна, че президентът Румен Радев е сложил проблемите пред украинския си сътрудник Петро Порошенко и е получил увещание, че няма да бъдат лимитирани правата им.

По време на диалозите бе изтъкната и нуждата България и Украйна да бъдат доста по-активни в двустранния разговор за превъзмогване на проблемите , стоящи пред българската общественост в Украйна.

" Нашата общественост в Украйна би трябвало да бъде още по-сплотена , с цел да отстоява правата и ползите си, добави Илияна Йотова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР