Опасенията и спекулациите за появата на групи за пране на

...
Опасенията и спекулациите за появата на групи за пране на
Коментари Харесай

От пране на пари до кибератаки: Финансовата престъпност става все по-опасна

Опасенията и спекулациите за появяването на групи за пране на пари и други финансови закононарушения нарастват от ден на ден поради войните в Украйна и Близкия Изток.

Възходът на киберпрестъпността също е притеснителна характерност, изключително по отношение на хакерството и разпространяването на дезинформация.

Според Cybersecurity Ventures киберпрестъпността ще нарасне внезапно и ще коства на света към 9,5 трилиона $ (8,67 трилиона евро) тази година.

Финансовите нарушители нормално разчитат на цифрови активи и пазари в тъмната мрежа, с цел да прикрият самоличността си.

Поради това спазването на законодателството в региона на финансовите закононарушения би трябвало да се развива и укрепва по съответния метод, с цел да може да се оправя с тези по-сложни типове измами, отбелязва Euronews.

LexisNexis Risk Solutions обрисува някои от трендовете в  законодателството против финансовите закононарушения, на които би трябвало да се обърне внимание през 2024 година

Мониторинг в действително време

През 2022 година световните преводи в действително време се повишават с 63,2%, като 27,8% от всички електронни преводи се правят в действително време.

С възходящия брой нови финансови и платежни технологии наблюдението в действително време стана още по-важно за следене на евентуални измами, изключително когато става въпрос за използване на разнообразни наказания.

Освен това спазването на комерсиалните правила може да бъде много мъчно както за банките, по този начин и за небанковите финансови институции, защото регулаторните рамки и цените се трансформират непрекъснато, с цел да се приспособят към геополитическите промени.

За корпорациите, както и за банките, тези бързо изменящи се регулации съставляват най-голямото главоболие. Понастоящем банките, небанковите финансови институции и корпорациите имат разнообразни темпове на разбиране, когато става въпрос за съблюдаване на условията за инспекция на търговията.

Данните и анализите като стратегически активи

Данните и анализите играят огромна роля в ръководството, по тази причина е извънредно евентуално от ден на ден компании да ги слагат на напред във времето и да влагат обилни средства в по-сложни разбори.

Това включва запаси за събиране и анализиране на огромни данни, изключително когато става въпрос за ефикасни решения в границите на компанията.

Прогнозните разбори също ще се употребяват все по-широко, когато става въпрос за прогнозиране на опасности, свързани с финансови закононарушения като пране на пари. Те могат да оказват помощ и при следене на преводите и процесите " Познай своя клиент " (KYC).

Компаниите биха могли да усетят по-голяма изгода и от обединяването на всички процеси и отдели в една обща цифрова платформа или база данни за по-гладки процеси и прозрения, съгласно LexisNexis Risk Solutions.

Трафикът на диви животни още веднъж е сериозен проблем

Понастоящем четвъртият по величина противозаконен бранш в международен мащаб, трафикът на диви животни процъфтява и няма признаци да намалее през идната година, като се върне на равнищата отпреди пандемията.

Това значително се дължи на голямата мрежа от трансгранични участници и на високото съответствие сред риск и облага.

Трафикът на диви животни включва корумпирани държавни управления, цели финансови системи, логистични компании и проведени незаконни групи, следвайки маршрутите за контрабанда на опиати и оръжие.

С приходите нормално се финансират още финансови закононарушения. Не единствено това, той може да провокира и обилни проблеми в региона на опазването на здравето и околната среда, като популяризира заболявания заради неналичието на уместно наблюдаване и ограничение на достъпа до животини в разнообразни страни.

50% от тежестта на морските конфискации през 2022 година са рог от носорог, слонова кост и люспи от панголин, като Индия, Китай, Индонезия и Малайзия са едни от най-големите играчи.

За слоновата кост, която е една от най-търгуваните артикули от дивата природа, единствено към 10% се залавят от правоприлагащите органи.

Санкциите като еволюция в спазването на разпоредбите

След експлоадирането на войната в Украйна редица страни постановиха наказания на Русия.

През първата половина на 2022 година са осъществени 193 актуализации на описите на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и Обединеното кралство. За Острова това се отнасяше за Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) и Службата за използване на финансови наказания (OFSI).

През същото време в тези описи бяха добавени още 3854 обозначения. През първата половина на 2023 година бяха осъществени 133 актуализации, като бяха включени още 2 050 обозначения.

Бързо изменящият се и комплициран темперамент на интернационалните наказания доста затруднява сдруженията и спазването на разпоредбите за финансови закононарушения да бъдат в крайник с тях.

Това евентуално ще усили нуждата от динамична и непрекъсната оценка на риска и автоматизирани инспекции за сходство. Това ще подсигурява, че фирмите ще понижат рисковете си да бъдат в нарушаване на някоя от глобите през идната година.

Разкриването на крайния притежател става все по-лесно

С повишаването на броя на фиктивните сдружения и лъжливите сметки познаването на същинската идентичност на клиентите и задължените лица става все по-важно.

Без подобаващи ограничения за идентификация, юридическите лица могат да скрият действителното предопределение на сметката, да прикрият произхода на средствата, както и да прикрият същинската си идентичност.

Това може да улесни доста финансирането на тероризма и прането на пари. През 2024 година банките и финансовите институции евентуално ще залагат от ден на ден на разбора на данни и автоматизацията, с цел да събират данни за клиентите.

Това може да способства доста за понижаване на риска и за съблюдаване на стандартите за сходство.

Ползите от изкуствения разсъдък

С възхода на чатботове като ChatGPT и xAI Grok на Илон Мъск, изкуственият разсъдък е тук, с цел да остане, както от ден на ден схващат редица банки и финансови институции.

По този метод той може да способства за оценка на рисковете в действително време, както и за понижаване на разноските и възстановяване на успеваемостта посредством усъвършенстване на системите.

Той може да помогне извънредно доста при разпознаването на модели и разбор на държанието, което може да помогне за идентифицирането и предотвратяването на финансови закононарушения.

Понастоящем 80% от ръководителите на банкови институции в международен мащаб считат, че AI може да им даде конкурентно преимущество, до момента в който 58% от банките го употребяват за откриване на измами.

Изкуственият разсъдък е утвърден от Специалната група за финансови дейности (FATF) в битката против финансирането на тероризма и изпирането на пари.

Внедряването и консолидираното на принадлежности за изкуствен интелект в отделите и системите обаче може да бъде много мъчно начинание с високи разноски, което може да бъде спънка за внедряването му от повече компании тази година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР