Опасенията, че в Източна и Централна Европа продуктите са с

...
Опасенията, че в Източна и Централна Европа продуктите са с
Коментари Харесай

ЕК срещу заблудите в стандарта на храни и напитки

Опасенията, че в Източна и Централна Европа продуктите са с по-ниско качество от Западна не е нова тематика. През март министър-председателят на Словакия, Робърт Фицо, упрекна Брюксел, че не взима казуса съществено. Фицо назова двойния стандарт " интернационален скандал " и " засегнатост ".

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Втора инспекция на храни не откри разлики в наличието на етикетите

Обявените съставки на 31 изследвани продукта са идентични в България и в Западна Европа, оповестиха от Агенцията по сигурност на храните
7 авг 2017
Европейска комисия не вижда потребност от закон против двойния стандарт при храните

България стартира нови инспекции на 30 продукта, продавани тук и в още три европейски страни
24 юли 2017

Президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер счита, че Европа би трябвало ефикасно да постанова ограничения против двойния стандарт при храните, напитките и козметиката в Централна и Източна Европа. По време на обичайна си тирада за положението на Европейски Съюз Юнкер разгласи практиката идентични артикули да се оферират с друго наличие в страните членки за противозаконна. " Словаците не заслужават по-малко риба в техните опаковки с fish fingers ", сподели той пред евродепутатите в Страсбург.

Преди няколко месеца държавните управления на Чехия, Унгария и Словакия се оплакаха от разлики в качеството на едни и същи артикули със същите в страни като Германия и Австрия. При последвала инспекция в България се оказа, че обстановката не е по-различна. През юни министър Румен Порожанов разгласи, че са открити и вкусови, и ценови разлики в някои артикули. При вторична инспекция от организацията по сигурност на храните споделиха, че не са открити разлики в етикета и цената. Вторият относителен разбор обаче е без лабораторни проучвания.

Идеята на Юнкер

Президентът на Европейска комисия предлага Брюксел да задели 1 млн. евро през идващите 12 месеца, с цел да подкрепя разнообразни организации в страните членки да тестват артикули. Юнкер желае до края на тази година да се уеднаквят методите за различаване на по-лошото качество на храните в Европейски Съюз. Целта на Европейска комисия е интернационалните компании да прекратят тази процедура.

Брюксел няма да приема нови закони, а ще се опита да предотврати заблуждаване на потребителя посредством съществуващите закони. Компаниите няма да са принудени да създават безусловно същите артикули във всяка страна членка, само че ще би трябвало да пазят решенията си да има разлики. При нарушаване фирмите ще се оповестяват обществено, а националните управляващи ще могат да повдигат обвинявания в съда.

Позицията на фирмите

От сектора изясняват, че процентовото наличие на съставките в някои артикули в Източна и Западна Европа е друго, с цел да се отговори на вкусовите разлики. Различните съставки са нарушаване на европейските закони единствено в случай че това не е изписано на етикета. Производителите прибавят, че от подбора на питателните съставки зависят непрекъснатите цени в страни с невисок стандарт на живот.

Според изследване в Чехия, оповестено през март, 15 от най-големите хранителни компании продават артикули с друго наличие в страната и в Германия и Австрия. Консерва от месо на Tulip Food Company да вземем за пример съдържа свинско в Германия и пилешко в Чехия, въпреки че опаковките са съвсем идентични. От компанията обаче изясняват, че това са изцяло разнообразни артикули: " Дизайнът и цветовете на консервата са идентични, само че в случай че погледнете в таблицата със съставки, ще видите, че всичко е изброено ясно ", споделя представителят Майкъл Равен, представен от Financial Times.

Перилният препарат Persil има друг % на дейните частици, а шоколадът Nutella не е толкоз " мек " и е по-светъл от същия артикул в Западна Европа. В България при второто проучване от 31 продукта, измежду които захарни, млечни и бебешки храни, единствено при един се открива противоречие сред наличие и опаковка. Проблемните марки артикули обаче не се разкриват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР