Опасен ли е подходът към банкирането само в цифров формат?

...
Опасен ли е подходът към банкирането само в цифров формат?
Коментари Харесай

Две сингапурски банки не са могли да обработят над 2,5 млн. трансакции заради прегрял център за данни

Опасен ли е методът към банкирането единствено в дигитален формат?

Емил Василев преди 19 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 13:39 | 07.11.2023

Истински шлагер с 24GB RAM и 240W зареждане. Дори няколко месеца след излизането си Realme GT5 продължава да се радва на голямо търсене

КриптовалутиСветлин Желев - 18:19 | 07.11.2023

Български чиновник на Crypto.com: Искат да ни накарат да напуснем сами, вместо да ни съкратят

ТелефониСветослав Димитров - 14:15 | 06.11.2023

Флагманът Galaxy S24 Ultra ще направи AI-революция измежду смарт телефоните на Samsung

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Градът-държава Сингапур е ситуиран на към един градус географска широчина (137 километра) северно от екватора. В него няма присъщи сезони, температурата и налягането са идентични, а влажността е висока през цялата година. Ако нещо се обърка по време на възобновяване на системата, тропическият климат може да съставлява предизвикателство за центровете за данни, работещи на острова.

На 14 октомври DBS и Citibank, банки опериращи в страната са претърпели ИТ срив, който е засегнал милиони платежни транзакции в Сингапур. Банковите приложения на банките не работели, сървърите не работели и клиентите на двете банки останали без опцията да платят за покупките си или да получат средства от сметките си. Сингапур разчита в огромна степен на цифровите банкови системи – метод, който държавните органи в този момент преглеждат от друга, по-предпазлива позиция.

Основната причина за казуса е била неработеща охладителна система в центъра за данни на Equinix, употребен от двете банки, заради което температурата на сървърите се е повишила над оптималните условия за работа.

Прекъсването е довело до 810 000 несполучливи опита за достъп, а 2,5 млн. онлайн транзакции по заплащания и банкомати са били несполучливи. Според Equinix казусът с прегряването е бил породен от реализатор, който е изпратил погрешен сигнал за „ затваряне на клапаните от буферните резервоари за охладена вода “ по време на планувано възобновяване на системата.

DBS и Citibank са имали свои аварийни проекти за сходна обстановка, само че те се оказали безусловно безполезни. DBS не съумя да се свърже с аварийния си център за данни заради „ погрешно настройване на мрежата “, заяви държавното управление на Сингапур, а Citibank имаше неуточнени проблеми със свързаността.

Двете финансови институции не са спазили условията на паричния орган на Сингапур (MAS), свързани с устойчивостта на сериозните ИТ системи. МАС предписва, че непланираната недостижимост до сериозни банкови системи не би трябвало да надвишава 4 часа в границите на 12-месечен интервал, а казусът през октомври очевидно е надхвърлил тази граница.

Според специалисти е изненадващо освен това, че охладителната система не е работила, само че и че банките не са съумели да реагират в точния момент на повредата, като са присъединили своите аварийни мощности. Смята се, че както постоянно се случва, случаят се е дължал на стичане на неподходящи условия, защото нормално са нужни секунди или минути, с цел да се задейства аварийна система. Въпреки това MAS не може да управлява активността на снабдители като Equinix.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР