Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на

...
Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на
Коментари Харесай

Няма опасен алкохол по морето, гарантира шефът на КЗП

Опасен алкохол досега не е открит при инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в заведенията по морето, съобщи ръководителят Димитър Маргаритов в студиото на bTV.

Най-често, като нарушаване, е засичано разреждане на алкохола за добиване на облаги в по-голям размер, уточни той. Този вид " търговски хитрини " се открива с лабораторни проби, които могат да открият по-нисък алкохолен градус в наличието на разпечатаната бутилка по отношение на това в неразпечатаната. „ Подобни опити за нарушавания се вършат, само че надалеч не от всички ”, акцентира ръководителят на КЗП.

През предишния летен сезон да вземем за пример КЗП е взела над 30 проби, най-вече от туристически обекти по Черноморието. Лабораторните изпитвания са открили нарушавания в осем случая. „ В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за различен вид нередности - самите питиета не извършват условията на закона за такива, каквито те се оферират и потребителите са въведени в подвеждане ”, конкретизира Маргаритов.

И в тези случаи не става дума за рисков за здравето алкохол, а за типичен образци на нелоялна процедура и непокриване на минималните параметри, които са заложени в Закона за виното и спиртните питиета, с цел да носи наименованието уиски, водка, ракия.  При един от случаите на кутията на бутилка е било  маркирано, че е уиски, а на етикета на самата бутилка пишело, че е спиртна напитка, която доста добре прилича уиски. " От позиция на съставките това не е рискова за живота и здравето на потребителя напитка, само че тя не дава отговор на условията, с цел да бъде уиски ”, разясни Маргаритов.

Може да има спиртни питиета, които да не покриват тези условия и те да бъдат пуснати на пазара, само че не трябва потребителите за бъдат заблуждавани за категорията на напитката, изрично акцентира той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР