Онзи ден енергийният концерн “Фортум изпрати официално съобщение до администрацията

...
Онзи ден енергийният концерн “Фортум изпрати официално съобщение до администрацията
Коментари Харесай

Русия нанася ответен удар по Финландия и Германия. И бие изпреварващо

Онзи ден енергийният тръст “Фортум ” изпрати публично известие до администрацията на президента на Русия, че финландската страна изрично възразява против, цитираме, „ противозаконното придобиване на съветския филиал на “Фортум “.

В края на април Владимир Путин със собствен декрет вкара краткотрайно ръководство на съветските активи на задгранични компании “Фортум ” и “Унипер ”. Президентският декрет на процедура анулира статута на акционери за тези компании, които в структурата на вътрешния енергиен бранш имат (между другото) 83,73% от акциите на ПАО “Унипро ” и 98,23% от акциите на “ПАО Фортум ”. Казано по-просто, Русия към този момент не признава собствеността върху финландския “Фортум ” и немския “Унипер ” за част от нашите генераторни системи. Те са трансферирани в статут на съветска благосъстоятелност, а ръководството на маса финансови и физически активи е поверено на Федералната организация за ръководство на собствеността.

Финландия и Германия, извънредно враждебни към нас, топло и постоянно посрещащи Владимир Зеленски, внезапно осъзнаха, че тази игра е за двама и в този момент крещят на всеки ъгъл, че са били ограбени. Те също щяха да подадат иск за интернационален арбитраж да им върнем достъпа до сериозната съветска инфраструктура и парите, които са спечелили от продажбата на електрическа енергия и топлота на съветски предприятия и население.

Както бе упоменато нагоре, финландската компания е мажоритарен акционер в съветското “ПАО Фортум ”. Последното е един от главните производители и оператори на топлинна и електрическа сила в районите на нашия юг, Урал и Западен Сибир. Чрез съветската си дъщерна компания финландците управляваха и печелят от четири топлоелектрически централи в Челябинск, две комбинирани топлоелектрически централи в Тюмен и Водноелектрическа централа в Няган. Освен това компанията има 18 вятърни парка: 13 в Ростов, по два в Уляновска и Оренбургска области и един в Башкирия. Общата конфигурирана мощ на оборудванията е 4,6 гигавата електрическа и 7,6 гигавата топлинна сила. Паркът се основава на газови турбини и парни електроцентрали, които обезпечават към 60 % от производството, т.е. природният газ е главното гориво.

Финландската страна също има една трета от акциите на “ПАО ТГК-1 ” За разлика от своя сътрудник, това дружество работи в северната част на страната ни. Териториалната генерираща компания ръководи 52 електроцентрали в областите Санкт Петербург, Карелия, Ленинград и Мурманск. Дванадесет топлоелектрически централи обезпечават топлота на градове като Петрозаводск, Мурманск, Кировск и Апатити. Деветнадесет станции са ситуирани над Арктическия кръг, т.е. те са обекти на сериозна инфраструктура. Ако “ПАО Фортум ” е най-вече на природен газ, то в “ПАО ТГК-1 ” съвсем половината от производството на сила се обезпечава от Водноелектрическа централа.

Германците, представлявани от “Унипер ”, имат контролния пакет акции в съветското поделение на “Унипро ”. Говорим и за водноелектрически централи, от които има цели пет под ръководството на компанията: Березовская, Смоленская, Сургутская, Шатурская и Яйвинская с обща мощ от 11,2 гигавата.

Тук би трябвало да създадем едно отклоняване и да кажем, че допускането на задгранични вложители не е държавен бойкот, а до неотдавна нормална индустриална процедура, ориентирана към разширение на производството и, несъмнено, облага. Чуждите вложители не просто донесоха пари, които бяха употребявани за модернизиране на разпределителните мрежи, създаване на нови трафопостове и доста други. Този вид интернационално съдействие направи допустимо законното закупуване на изчезнали технологии и хардуерни решения от чужбина. Всичко се промени на 24 февруари предходната година, когато груповият Запад просто отхвърли на страната ни всевъзможни права, лишавайки ни директно или индиректно от активи и благосъстоятелност.

Русия нанесе всички удари през последната година и половина в отговор на сходни офанзиви против себе си. Така беше и този път, за което финландският тръст “Фортум ” избира да мълчи. Например Финландия едностранно конфискува локалния център за данни на компанията “Яндекс ”, повече от 800 съветски железопътни вагона, земя и недвижими парцели, които са били държавна или частна благосъстоятелност на съветски жители.

В отговор на това Владимир Путин вкара ограничаващи ограничения – само че освен и не толкоз.

Факт е, че немската “Унипер ”, която е водещ производител и снабдител на електрическа енергия, сподели загуба от петнадесет милиарда $ предходната година. Тази дупка се образува заради обстоятелството, че главният инфраструктурен парк на концерна са газови електроцентрали и след разпадането на връзките с Русия се наложи закупуването на синьо гориво на мъчителни, извинете, демократични цени. В резултат на това настойчиво се приказва за вероятен банкрут на “Унипер ”. Ако това се случи, компанията и всички нейни съветски подразделения ще попаднат под контрола на недружелюбни към нас играчи. Освен това процедурата по неплатежоспособност включва изземване на активи, оценка на масата на несъстоятелността и последващото ѝ използване за погашение на отговорностите към кредиторите. Ако президентът в действителност не беше изгонил финландците и германците, те щяха да стартират фалит и да изискат арест на всички активи и сметки на изброените предприятия без изключение. И подобен арест безспорно щеше да бъде натрапен, затруднявайки живота на съветските енергетици и жители.

Пред нас е времеви и юридически абсурд, когато Русия направи втория ход, освен това действайки изпреварващо.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР