Онлайн симулатор на машинното гласуване е качен на сайта на

...
Онлайн симулатор на машинното гласуване е качен на сайта на
Коментари Харесай

Росица Матева обяви: Качихме симулатор на машинното гласуване на сайта на ЦИК

Онлайн симулатор на машинното гласоподаване е качен на уеб страницата на ЦИК. 
" Симулаторът може да бъде тестван през всяко електронно устройство - телефон, таблет, компютър. В огромните градове се гласоподава с две бюлетини - за общински съветници и кмет на община, в местата отвън София, Пловдив и Варна ще се отварят 3 избора - за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство. Там, където се избира и кмет на регион, има три бюлетини - за общински консултант, кмет на община и кмет на регион. На всяка машина първо се появява избор за общински съветници ", обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя напомни, че пред всяка изборна секция има описи с кандидатските листи на всички претенденти за общински съветници, както и мостри на хартиените бюлетини, в които има и имената на претендентите. Важно е да се знае, че с преференция може да се избере единствено един от претендентите в листата.

" Ако събере задоволително гласове, може да бъде пренареден на първа или втора позиция. Той би трябвало да има поддръжката на 7% от гласоподавателите. Например, в случай че за тази кандидатска листа са дали своят вот 100 000 гласоподаватели, 7 000 би трябвало да са дали своят вот за един претендент, с цел да се измести напред ", даде образец зам.-председателят на ЦИК.
Важно е гласоподавателите да знаят, че не е наложително във всяка бюлетина да избират претендент от една и съща партия, а при 4 бюлетини може да изберат 4 разнообразни партии.

" Когато се стигне до обзор на избора и желаете да го измененията, можете да се върнете обратно. Системата ще ви върне първоначално. Променяте това, което желаете и потвърждавате избора си. След натискане на бутона " гласоподаване " няма връщане обратно ", сподели Матева пред Bulgaria ON AIR.

Машината отпечатва толкоз бюлетини, с колкото сме дали своят вот. На всяка от тях би трябвало да бъде подложен щемпел, откакто е сгъната.

Още първоначално би трябвало да уточним дали ще гласуваме с хартиена бюлетина, или електронно. И двата избора се пускат в транспарантни кутии. Ако машина в СИК се скапе, няма подмяна и гласуването продължава с хартиена бюлетина, стана ясно още от думите на Матева.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР