Онлайн насилието се засилва и децата не могат да го

...
Онлайн насилието се засилва и децата не могат да го
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Онлайн насилието се засилва и децата не знаят как да се справят с него

Онлайн насилието се ускорява и децата не могат да го разпознаят и не знаят по какъв начин да се оправят с него. Това съобщи Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, на откриването на Първата национална конференция " Заедно за безвреден интернет за децата в България ".

По данни на Евростат, единствено 58% от младежите на възраст от 16 до 24 година в България имат съществени или по-добри цифрови умения, което е доста под междинната стойност за Европейски Съюз от 80%. Национално проучване на насилието над деца, поръчано от УНИЦЕФ и показано през април 2021 година, демонстрира, че 47% от децата до 18 години в България са претърпели някаква форма на принуждение. Едно от седем деца оповестява, че станало жертва на онлайн тормоз и гонене, изключително в обществените мрежи, уточни Кристина де Бройн.

Според нея новата действителност изисква изчерпателен метод на обществото и сливане на напъните на цялото общество. Необходимо е в отбраната на децата да се включат учители, преподаватели, обществени служащи, родители, политици, служители на реда, прокурори, сподели представителят на УНИЦЕФ. По думите ѝ са нужни целенасочени многосекторни старания и вложения. Всяко дете в България би трябвало да има ефикасен и първокласен достъп до стратегии и услуги за предварителна защита, и възстановяване на онлайн сигурността и цифровите умения, както и до профилирани услуги за поддръжка на потърпевшите, съобщи Кристина де Бройн.

Тя сподели, че обект на специфична отбрана би трябвало да са децата от уязвимите групи – децата със специфични потребности, от обществено слаби фамилии, фамилии на мигранти, деца, живеещи в отдалечени региони на страната. Всички тези деца са лесна цел за употреба, принуждение, даже трафик, сподели Кристина де Бройн. Тя акцентира, че задачата на тази първа конференция за безвреден интернет е да сложи на масата проблемите на децата в онлайн средата, да показа положителните практики за отбрана на децата и да развие спомагателни положителни практики, тъй че да се сътвори безвредна среда за децата в интернет. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР