Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да

...
Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да
Коментари Харесай

КЗЛД няма как да спре сайтовете за генериране на ЕГН

Онлайн генераторите на годни единни цивилен номера няма метод да бъдат блокирани, тъй като самият логаритъм зад правенето на ЕГН е обществен. Това изясни и.д. ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков в студиото на „ Тази сутрин”.

Разследване на bTV сподели по какъв начин човек с минимални компютърни знания може бързо и елементарно да откри егенето да вземем за пример на премиера Бойко Борисов или на основния прокурор Сотир Цацаров. Последният съобщи, че ще подаде сигнал в Комисията за отбрана на персоналните данни – само че не като началник на държавното обвиняване, а като жител.

Оказва се, че не е направил дори това. „ Вчера напуснах комисията в 18:30 часа, основният прокурор не беше подал тъжба. Личното ми мнение е, че, запознавайки се с фактическите неща по изнесения от вас случай, няма да подаде жалба”, разяснява Целков.

Според него тематиката е значима в светлината на новия световен правилник за отбрана на персоналните данни, който влиза в действие в края на май и в който са заложени многомилионни санкции за админите на персонални данни при нарушавания.

По думите му „ доста от дълго време е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор” и комисията на няколко пъти е реагирала при решения на институции да дадат достъп до персонални данни единствено на база на единния цивилен номер. Той даде образец с инструкции към Столична община и ЦИК.

„ Почти никой не употребява ЕГН като единствен идентификатор, единствената услуга е уеб сайтът на Национален осигурителен институт и то в онази дребна част, в която се дава инспекция за здравен статус. Ако човек е в сериозно положение, малко мъчно е да се търсят спомагателни идентификатори”, разяснява професорът. Именно тази система обаче ни разрешава да научим семейството и буквите на първите две имена зад всяко ЕГН.

И.д. ръководителят на КЗЛД уточни, че е взел участие в подготовката на Закона за електронния идентификатор, който по механически аргументи към момента не е осъществен.

Какви са „ златните правила” за персоналните данни? „ Личните данни са персонални на индивида, който ги има и негово обвързване е да ги опазва. Когато си давате персонални данни, би трябвало да знаете на кой админ ги давате, с какви цели и на какво правно съображение ги давате. Ако се случи пробив в сигурността, би трябвало да се обърнете към комисията”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР