Омръзна ли ти да си лягаш с плашещата мисъл за

...
Омръзна ли ти да си лягаш с плашещата мисъл за
Коментари Харесай

Ако още сте будни: Пет стъпки, с които ще победите...

Омръзна ли ти да си лягаш с плашещата мисъл за безкрайната нощ, в която ще се въртиш и ще се опитваш да заспиш? Омръзна ли ти да се събуждаш в 4 или 5 часа и да знаеш, че няма да успееш да се върнеш в съня до 7,30, когато в действителност би трябвало да ставаш? Омръзна ли ти да се събуждаш изтощен и елементарните ти ежедневни задания да ти се костват като непреодолими проблеми, непостижими за теб? Вероятно страдаш от бодърствуване. То може да бъде краткотрайно, може и да е хронично, само че и в двата случая е добре да се оправиш с него, тъй като здравият сън е един от най-важните фактори за пълностоен живот.

Ето 5 стъпки, които ще те водят по-лесно към царството на Морфей:

1.Изгради си режим

Организмът ни си има личен темп, който назоваваме биологичен часовник. За страдание, поради многото ни задължения или поради нашите характерни привички, постоянно не се вслушваме в гласът на тялото си. Доказано е, че към 21-22 часа човешкият организъм има потребност от успокоение и конфигуриране за отмора, а към 23 часа, човек заспива най-лесно.

2.Малко ограничавания

Желателно е след 14 часа да не приемаш тонизиращи питиета, като чай, кола и кафе. Добре би било да изтеглиш вечерята най-малко 2 часа преди сън. Ако обичаш да си пийваш по чаша вино не е нужно да се отказваш, само че по-добре го направи по-раничко.

Непосредствено преди лягане е безусловно неразрешено да седиш пред компютъра или тв приемника, тъй като тези устройства настройват мозъка на режим работа, а към този момент е време за отмора. По-добре прочети няколко страници от забавна книга или прекарай време в успокоение със фамилията си. Обратно на разпостраненото разбиране, горещия душ преди сън не оказва помощ за по-лесно заспиване.

3.Прави йога и медитирай

Освен, че е превъзходен метод да започнеш деня си, йога е и прелестен негов свършек. Има няколко асани, които могат да са ти доста потребни в борбата с безсънието.

Можеш да опиташ тези: Навеждане напред (Хастападасана), Котешки гръб(Марджариасана), Поза Дете (Шишу Асана), както и Поза Пеперуда(Бадхаконасана).

Ако искаш да постигнеш най-хубави резултати си подари 15-20 минути заран и в късния следобяд, с цел да медитираш. Това ще ти помогне да пребориш напрежението, да си в мир със себе си и надлежно да си с по-успокоено схващане, което е гаранция за здрав сън.

4.Превърни спалнята си в храм на съня

Лягай си постоянно в добре проветрена стая, избягвай да спиш на доста топло. Използвай леглото си единствено за сън и за секс. Изхвърли от стаята си всичката ненужна техника – компютъра и тв приемника нямат място там.

5.Проветри мозъка си

Една от най-честите аргументи за проблемите със съня е напрежението. В деня ти има задоволително от него, по тази причина се пробвай да го избягваш преди лягане. Ако имаш да планираш деня си, по-добре остави това за сутринта. В случай, че някой изключително значим проблем се е загнездил в мислите ти се пробвай да го пропъдиш като се съсредоточиш в някоя спокойна и положителна мисъл.

Ако си се сдърпал с детето или с половинката си се пробвай да се помириш с тях, преди да заспиш - раздразнението и възприятието за виновност не са добра възглавница.

Легни си спокоен и балансиран и се наслаждавай на същински добър сън, който ще презареди тялото и мозъка ти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР