Омбудсманът вече ще се избира с явно, а не с

...
Омбудсманът вече ще се избира с явно, а не с
Коментари Харесай

Депутатите ще избират омбудсмана с явно гласуване

Омбудсманът към този момент ще се избира с очевидно, а не с скрито гласоподаване от Народното събрание, взеха решение депутатите. Те одобриха на второ четене промени в Закона за омбудсмана.
От Българска социалистическа партия възразиха против явното гласоподаване при избора на омбудсман. Промяната е оттегляне на към този момент завоювани правила в Народното събрание, ще е в ущърб на тази институция и няма да разреши на положителни претенденти да получат парламентарна поддръжка, съобщи Жельо Бойчев от левицата.
Предложение за избор на публичен бранител ще могат да вършат с изключение на народните представители и парламентарните групи, и юридически лица с нестопанска цел в социална изгода. Към условията за заемане на длъжността е добавено условие за потвърден опит в областта на правата на индивида.
Заместник-омбудсманът също ще се избира с очевидно гласоподаване от Народното събрание по предложение на омбудсмана. Изрично са открити правилата на бистрота, успеваемост, плурализъм и недискриминация при асортимент и назначение на чиновници в институцията.
С промените на омбудсмана се дават и нови пълномощия - да насочва оферти и рекомендации за поощряване и отбрана на застрашените права и свободи на жителите от частноправни субекти, както и да следи и предизвиква ефикасното използване на подписани и утвърдени интернационалните актове в региона на правата на индивида.
Предвижда се наложително известяван на омбудсмана при правене на планове на нормативни актове, с цел да може да показва мнения по отношение на нормативното засягане на пълномощията му като Национален предпазен механизъм. Омбудсманът е публичен бранител, който предизвиква и пази правата на индивида и главните свободи, записаха депутатите в закона.
Омбудсманът се застъпва с плануваните в този закон средства, когато с деяние или безучастие се засягат или нарушават правата и свободите на жителите от държавните и общинските органи и техните администрации, от лицата, на които е предоставено да дават публични услуги, както и от частноправни субекти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР