Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това,

...
Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това,
Коментари Харесай

SMS-гейт за Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer: Ще разкрият ли чатовете им преди сделката

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува през днешния ден Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови известия, които председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на компанията " Пфайзер " Алберт Бурла са си разменили преди сключването на договорката за имунизациите против КОВИД-19, съобщи Ройтерс.

В изявление през април Фон дер Лайен разкри, че е разменяла текстови известия с Бурла в продължение на месец, до момента в който са преговаряли за сключването на контракт за доставка на ваксини. В отговор на питане за достъп до обществена информация от публицист Европейска комисия е дала отговор, че няма записи на разменените сред двамата текстови известия.

" Липсата на особена реакция на това питане за достъп до обществена информация значи, че не е изработен опит да се откри дали въобще е имало такива известия. Това не дава отговор на основателните упования за бистрота и административни стандарти в Европейска комисия ", сподели омбудсманът Емили О`Райли, която изиска също Европейска комисия да ревизира още веднъж за съществуването на съответните известия и да отговори на рекомендациите до 26 април. " Омбудсманът заключи, че става въпрос за неприятно ръководство ", уточни институцията в изказване.

Препоръките на омбудсмана не са юридически задължаващи, само че нормално водят до засилен надзор от страна на Европейския парламент.

" Европейска комисия е станала по-малко транспарантна, по-малко подотчетна пред Екологичен потенциал и искрено казано по-откъсната от европейската народна власт ", сподели демократичната евродепутатка София ин`т Велд, която е от същата парламентарна секта в Екологичен потенциал, от която е и партията на френския президент Еманюел Макрон " Република, напред ".

Сделката, подписана след договаряния посредством текстови известия и телефонни диалози, както признава самата Фон дер Лайен в изявление за в. " Ню Йорк таймс ", е най-големият контракт, подписван в миналото за доставка на ваксини против КОВИД-19, като Европейски Съюз се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на " Пфайзер " / " Бионтех " с алтернатива за покупка на спомагателни 900 милиона дози.

Стойността на договорката е 1,8 милиарда евро.

Когато договорката бе публично оповестена през май, Европейски Съюз към този момент бе подсигурил стотици милиони дози ваксини от няколко фармацевтични компании, в това число още 600 милиона дози от " ПФайзер " / " Бионтех " по два предходни контракта с двете компании.

 Снимка: Getty Images

Малко по-късно Европейската комисия не удостовери и не отхвърли дали има запис от известията , обменяни сред ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен и шефа на производителя на ваксини " Пфайзер " Алберт Бурла.

Комисията може да намерения за смяна на политиката за достъп до информация, с цел да се включат повече средства за връзка, съобщи през днешния ден представител на Европейска комисия на конференция в отговор на въпроси. Той посочи, че настоящата политика планува запазването на документи, чието наличие има основна връзка с активността на Европейска комисия.

По неговите думи текстовите известия не се преглеждат към този момент като документ и по тази причина не попадат в обсега на разпоредбите. Според представителя разпоредбите не плануват всяко разменяно известие да се пази.

Говорителят съобщи, че Фон дер Лайен е общувала с кого ли не, с цел да обезпечи задоволително ваксини срещу коронавирус за европейците. Той разясни, че в договарянията с производителите на препаратите са взели участие представители на Европейска комисия и на страните от Европейски Съюз.

Според него това, че Фон дер Лайен и Бурла са си писали известия, е обяснимо, тъй като са обсъждали въпрос от висок публичен интерес . Говорителят съобщи, че Европейска комисия ще отговори на европейския омбудсман дали известията се пазят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР