Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс.

...
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Манолова дава Изборния кодекс на конституционните съдии

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс. Новината заяви самата тя в Народното събрание. Според нея промените са жестоко похищението върху правата на българските жители.

Отнемат правото на българите да гласоподават за персони, отсече тя. Преференцията към този момент става безусловно безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш самун, само че той да коства 130 000 лв., посочи публичният бранител. Именно толкоз гласове са нужни за разбъркване на листата. Това било невероятно да се случи. Лишават се българите зад граница от опция да гласоподават, тъй като за следващ път електронният избор не се вкарва. Манолова не е удовлетворена, че се орязва и обжалването на актове на изборните комисии.

Тя не приема рецензиите по отношение на направения от нея кодекс в качеството й на законотворец. Именно тя дала опция за преференциален избор и да се избират кметове на дребни обитаеми места. Всяка последваща корекция лишава още и още права, недоволна е Манолова. Изборният кодекс ставал все по-трагичен.

Припомняме, преди дни левите оповестиха, че ще се извърнат към омбудсмана и президента поради измененията в Изборния кодекс. Нинова бе уверена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът прикани Румен Радев да наложи несъгласие на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните начинания, заявявайки, че ръководещите са изкушени от служебна победа.

Вчерашният спор по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала продължи през целия ден. След бурното начало с взаимни обвинявания, правната комисия се събра на изключително съвещание, което депутатите от Българска социалистическа партия демонстративно напуснаха поради несъгласието си с съвсем всички промени.

Заседанието обаче продължи, като работното време бе удължено, а съвещанията на комисиите бяха анулирани.

Припомняме, че измежду измененията бяха отпадането на преференциалния избор, отсрочване на машинното гласоподаване, оповестението на социологически изследвания.

Не минаха предложенията на Движение за права и свободи за пропаганда на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От Вътрешна македонска революционна организация се опълчиха на отпадането на преференциалния избор, само че пленарна зала го утвърди.

Много извънпарламентарни партии се оповестиха срещу прокарването промени в Изборния кодекс, като даже от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.

Днес социолози показаха, че позволяват изговаряне на Конституционния съд. Те се оповестиха за механичното броене на бюлетини, защото при него най-лесно могат да се открият възможни злоупотреби.

От своя страна от асоциация " Прозрачност без граници " разкритикуваха остро народните представители. Според тях измененията в Изборния кодекс са били непрозрачни, безредни и в нарушаване на интернационалните стандарти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР