Омбудсманът Мая Манолова нарече недопустим и безобразен натискът, който ръководители

...
Омбудсманът Мая Манолова нарече недопустим и безобразен натискът, който ръководители
Коментари Харесай

Пореден натиск върху протестиращите медицински сестри

Омбудсманът Мая Манолова назова неприемлив и възмутителен натискът, който ръководители на лечебни заведения не престават да упражняват върху медицинските сестри, с цел да им попречат да стачкуват.

Манолова през днешния ден е в Стара Загора, където за следващ път отиде да поддържа протестиращите експерти по здравни грижи, които от месеци упорстват за почтени условия на труд и заслужено и съответно заплащане. "Аз съм сигурна, че тези митинги ще продължат, до момента в който не бъдат задоволени справедливите претенции на медицинските сестри и на медицинските експерти “, съобщи омбудсманът.

Протестът стартира пред УМБАЛ "Проф. доктор Стоян Киркович " и продължи с шествие, в което обаче, по изказване на медицинските експерти поради напън и закани за уволняване са се присъединили едвам към 20 експерти по здравни грижи.

Доказателство за оказван напън беше и фактът, че една от организаторките на митинга – здравната сестра Елена Якшева, получи телефонно позвъняване от "Личен състав " с информация, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно поделение. По думите на омбудсмана това е наказателна акция и знак за предизвестие от страна на управлението на болничното заведение. Исканията на протестиращите не са политически, а съсловни и професионални и всеки опит да бъдат притискани и спирани наложително би трябвало да бъде наказан, твърди Манолова. Тя акцентира, че поддържа протестиращите, защото нито едно от обещанията, дадени им преди изборите, не е спазено.

Припомняме, че министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев увери, че до 20 април тази година ще има нови проектозакони за съсловните организации. Също по този начин даде обещание, че до 10 май ще предложи нова методика за установяване работните заплати на медицинските експерти, както и че от 1 юни заплатите ще бъдат най-малко на равнището на контрактуваното в Колективния трудов контракт, а точно 950 лева стартова заплата за медицински експерт. Реалните нараствания обаче са в границите на 20 лева, 50 лева, до 80 лева "Това е неистина от страна на Министерството на здравеопазването и отвод от промени. Отказ да се вземат решение проблемите в здравната система “, заключи омбудсманът.

Според нея проблемите в бранша демонстрират добре проведен безпорядък, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на избрани места един медицински експерт получава по 20 лева, а различен – нищо.

Мая Манолова добави, че на следващия ден, 12 юни, от 15.00 часа ще отиде и в столичната болница "Токуда ", тъй като върху здравната сестра Мая Илиева - лицето на митингите, също е оказван напън.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР