Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените

...
Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Водата поскъпва средно с 15% от Нова година, на места увеличението стига 80%

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро против следващото нарастване на цените на водата приблизително с 15% от 1 януари следващата година.

Общественият бранител дава и съответни образци, където нарастването надвишава посочените 15% - в Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.

В мнението си омбудсманът акцентира, че най-висока сложна цена на водата е препоръчана за ВиК Разград - 6,08 лева./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се подвига и става над 5 лева./куб. м.

Диана Ковачева обръща съществено внимание, че тези цени не са дефинитивни и семействата занапред ще са принудени да отделят от ден на ден средства, с цел да могат да заплащат сметките си за вода, тъй като към това нарастване следва да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 година

" В институцията на омбудсмана през 2023 година доста се усилиха жалбите по отношение на неприятното качество на ВиК услуги - постоянно и дълготрайно прекъсване на водата, неспазване на оповестените интервали на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на повреди в период, неприятно качество на водата след дълготрайно прекъсване, едва налягане и други Гражданите основателно не престават да задават въпроса – какви са изгодите от непрекъснатото нарастване на цените на ВиК услугите ", показва омбудсманът.

Тя акцентира, че видно от Годишния отчет за ВиК бранша на КЕВР за м.г., нарастването на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на 100.

Затова публичният бранител пита, при по този начин препоръчаните цени на ВиК услугите, по какъв начин КЕВР пази ползите на потребителите – принцип, от който би следвало да се управлява според член 7 от Закона за контролиране на ВиК услугите.

" Увеличението, да вземем за пример, на цената на ВиК услугите в Сливен с над 1 лева по отношение на настоящата сега - 2,78 лева./ куб. м, ще докара ли до възстановяване на всеобщия достъп на вода за популацията в града и близките села ", пита Диана Ковачева.

Задава и различен въпрос - дали нарастването на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лева./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където хората са на фрапантен воден режим и получават вода единствено два пъти в седмицата по 5 часа.

Според публичният бранител препоръчаният механизъм за установяване и промени на цените на ВиК услугите, създаден от КЕВР през 2015 година, в действие от 2016 година, само реализира доста покачване на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в възстановяване качеството на даването им.

Омбудсманът е безапелационна, че проблемите във ВиК бранша трайно не се вземат решение и с всяка измината година се задълбочават, което постанова да се намерения за разбор и смяна в ценообразуването на ВиК услугите, в това число и по отношение на обществената търпимост.

" Определената обществена търпимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична неточност при пресмятане на годишните приходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт, над 10% стохастична неточност значи, че данните са ненадеждни ", обобщава проф. Ковачева.

Посочва, че в Ямбол обществената търпимост от 1 януари 2023 година е била 5,53 лева./куб. м, при степен на неточност 15,9%, а от 1 януари.2024 година обществената търпимост ще е 4,964 лева./куб. м, при степен на неточност 17,4%. Това е понижение на обществената търпимост с 10,31% по отношение на миналата година, като това не е действителното състояние на междинните месечни приходи на едно лице от семейството в област Ямбол.вода омбудсман повишаване КЕВР
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР