Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира Министерството на здравеопазването и НЗОК за

...
Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира Министерството на здравеопазването и НЗОК за
Коментари Харесай

Омбудсманът: Безплатните ковид лекарства са недостъпни за мн...

Омбудсманът Диана Ковачева алармира Министерството на здравеопазването и НЗОК за проблеми с коронавирус зоните и изписването на безвъзмездни медикаменти, оповестиха от институцията на публичния медиатор, представени от Българска телеграфна агенция.

В писмо до Министерство на здравеопазването и НЗОК Ковачева е изразила паниката си от информация, че разкритите все още коронавирус зони не обезпечават отмерено и задоволително покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната активност. В доста региони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни обитаеми места, пациентите нямат достъп до коронавирус зона, а с цел да стигнат до най-близката се постанова да употребяват превоз, в нарушаване на противоепидемичните ограничения, е показала още Ковачева в писмото си.

Ковачева е изразила безпокойството си и поради изказвания на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното съдружие, съгласно които коронавирус зоните на процедура не работят, а пациентите се насочват към персоналните лекари, които пък не разполагат с пълномощията да предписват нужните за лекуване медикаменти. По този метод се нарушава правото на достъп на жителите до лекуване, заплащано от НЗОК, е допълнила още в писмото си Ковачева.

При възнаграждение от НЗОК на домашното лекуване на пациенти с COVID-19 се следят проблеми при предписването и при приемането на лекарствени артикули. Проблемите са в техния лист, реда за определяне, продължителността на лекуването и равнището им на реимбурсиране от НЗОК, в това число и заради неналичието и дефицита на някои от медикаментите в аптеките, е подчертала Ковачева.

Друг проблем, посочен от Ковачева, е обвързван с електронната рецепта, на която се изписват до три лекарствени продукта, и е належащо те да бъдат взети от една аптека, което постоянно е невероятно и основава съществени усложнения за жителите и опасности за работещите в аптеките.

Омбудсманът Диана Ковачева упорства в рекомендациите си за преразглеждане на листата на лекарствените артикули за домашно лекуване на COVID-19 и за еластичен механизъм за определяне и приемане на медикаменти за COVID-19.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР