Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до Министерството на регионалното

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Омбудсманът праща препоръка до МРРБ и АПИ заради лошото състояние на пътя Ардино-Кърджали

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати рекомендация до Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “ поради извънредно неприятното положение на основния път Ардино-Кърджали, който е главен за няколко родопски общини – Ардино, Баните, Неделино и Мадан. Това заяви националният публичен бранител, която през вчерашния ден бе в Кърджали, където провежда приемна за жителите от града и района.

От началото на седмицата, поданици на Ардино и близките общини стачкуват и упорстват за незабавен ремонт на близо 30-километровата права, като заплашват, че ще блокират пътя, в случай че не им се обърне внимание.

„ За казуса бях сезирана през вчерашния ден и незабавно се свързах с министъра на районното развиване и благоустройството госпожа Петя Аврамова. Тя ме увери, че към този момент е направен софтуерен план за ремонта на пътя и през идната година ще бъдат открити средства, към 10 млн. лв., за реконструкцията му. А в този момент дупките ще бъдат запълнени спешно, поради зимните условия “, осведоми омбудсманът и добави, че възнамерява среща с районния министър през идващите две седмици, на която този въпрос ще бъде подложен. Доц. Ковачева сподели още, че с изключение на ремонта на пътя Ардино-Кърджали на срещата ще повдигне и проблеми, свързани със Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и проблеми с ВиК услугите.

Вчера омбудсманът се срещна и с кмета на града инж. Хасан Азис, и с регионалния шеф на Кърджали Никола Чанев. Тя връчи и на губернатора рекомендацията за ремонта на пътя, който е от републиканската пътна мрежа.

Омбудсманът заяви пред публицисти, че общо 11 жители са подали тъжби в границите на изнесената й приемна, като огромна част от тях са били свързани с изчисляването на пенсии. Общата численост на всички тъжби от региона през тази година са над 40.

Доц. Ковачева изясни, че няколко души са я сезирали, по тази причина, че когато не им доближава трудов стаж за една или две години, им е било предлагано, те да си го заплатят, само че в другите области дирекции това се тълкувало по друг метод и не на всички места този стаж се признавал. Затова омбудсманът се ангажира с екипа си да направи съответни инспекции с рекомендации.

„ Един от повтарящите се проблеми бе оборване правото на земеделските производители да имат такова качество, защото не обитават непрекъснато в България “, уточни омбудсманът и подчертава, че по тези случаи също ще изготви рекомендация за унифициране на практиката.

На трето място измежду жалбите от Кърджали доцент Ковачева открои жалбите против частните правосъдни реализатори.

Омбудсманът Диана Ковачева взе присъединяване и в съвещанието на локалните публични медиатори от цялата страна, което, по покана на омбудсмана на Кърджали Расим Муса се организира в града. Документът, наименуван „ Кърджалийска декларация “, бе дискутиран и признат с цялостно единодушие. В него се упорства за разширение мрежата на бранителите у нас и смяна на статута им за издигане престижа на институцията „ публичен медиатор “.

„ Необходимо е рационализиране статута на локалните публични медиатори, защото все още те са единствено 13 в цялата страна, а в по-добри времена са били 24. Един от главните проблеми пред тях е, явно нежеланието на локалната власт да избира омбудсмани, които ще следят работа им. Конкретна спънка е и високото болшинство за избор на локален публичен медиатор – 2/3 от общинския съвет в дадена община. Другият проблем е, че заплатата на омбудсманите се образува от локалната власт, която в действителност те би трябвало да управляват и следят “, заключи проблемите Диана Ковачева.

Тя акцентира, че се е заела да спомага на локалните публични медиатори по отношение на декларацията за подсилване на тяхната самостоятелност, с провеждането на среща с Националното съдружие на общините в Република България, където те да показват казуса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР