Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане
Коментари Харесай

След сигнала на Ковачева: Прокуратурата в Търново се самосезира по случая в Дома за хора с деменция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира основния прокурор Иван Гешев с искане да бъде осъществена инспекция в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. Внезапна инспекция на специалистите на публичния бранител през декември предходната година установи извънредно неприятни условия, при които живеят хората, настанени в обществената институция, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана.

„ Към момента са настанени 57 лица, при потенциал 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, множеството от тях са в кахексия и обездвижени ", написа омбудсманът. Установен е случай на скоро настанен човек с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни заради неявяване на здравната сестра. Най-притеснителен, съгласно публичния бранител, е фактът, че от началото на 2019 година досега на инспекцията има 24 смъртни случая в дома. При инспекцията си специалистите откриват неприятни санитарно-битови условия за живот за настанените и претъпканост. Домът има два санитарни възела и един душ за всички. Коридорът на спалните пространства е обособен от административната част с решетка, която е заключена. Министър Деница Сачева разгласи, че общественото министерство стартира инспекция на случая. По нейна информация са изпращани рекомендации към дома през 2013 година. Министърът няма данни дали от този момент дали домът е бил проверяван, заяви БГНЕС.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая, съобщи bTV. Започнала е инспекция в дома, а до на следващия ден на обяд ще има и съответни резултати. По първична информация не са получавани сигнали за неприятни условия и унизително отношение в дома. За БНР кметът на Сухиндол Пламен Чернев съобщи, че за болните се поставят нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за уголемение на дома и възстановяване на изискванията. Чернев и директорката на дома Вера Дукова си изясняват високата смъртност с неприятното здравословно положение на хората. " Не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите благоприятни условия, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово здравно наличие ", разяснява Дукова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР