Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против повишаването на цените, тъй

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против повишаването на цените, тъй
Коментари Харесай

КЕВР отхвърли упреците за по-високите цени на парното

Омбудсманът Диана Ковачева се разгласи срещу повишението на цените, защото образуването на новите цени за парното било непрозрачно.

„ Липсва каквато и да е икономическа, финансова информация за разноските, за приходите на топлофикационните сдружения за последните 6 месеца “, сподели Диана Ковачева.

Регулаторът обаче отхвърли упреците:

„ Абсолютно по транспарантен метод са събрани и отразени данните в ценовите решения и отчетите, които ги съпровождат от работните групи “, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

В „ Лице в лице “ по bTV министърът на стопанската система съобщи, че поддържа мораториума и пое ангажимент 3 месеца да няма нарастване при тока:

„ Ръстът на приходите не може да стигне тази инфлация и по тази причина преди всичко слагаме хората “, сподели Корнелия Нинова.

Тя чака комисията в Народното събрание да излезе с промени, които да тушират напрежението в енергетиката.

Преди да отсрочи разискването на цените на тока за бита през днешния ден поради мораторуима, регулаторът предвиждаше растеж от малко над 11 на 100 за клиентите на ЧЕЗ и EVN и малко повече - 12 %, за клиентите на „ Енерго про “.

А повишаването на парното, за което разискване имаше, пък планува – нарастване от близо 30 на 100 за клиентите в София. Подобен е растежът и за Разград.

В другите градове обаче едни нови цени биха имали друга тежест за семействата.

В София и Враца, да вземем за пример, предлагането на регулатора е за близко нарастване на цените на парното – 30 и 25 на 100, само че приходите са със забележителна разлика - междинната заплата в столицата е с над 650 лв. по-висока от тази във Враца.

В столицата семейството на Йорданка Дакова пресмята, че с нарастването сметката за парно ще стигне 260 лв.. При повишаване и на тока разноските й ще скочат още.

„ След това опасенията ми какво ще се случи, когато този мораториум падне – дали цените няма да скочат два пъти повече, с цел да компенсират времето, в което са били арестувани от мораториума “, разяснява Йорданка Дакова.

Във Враца Боян Карев, който отоплява тристаен апартамент и го населява със сина си и жена си, е още по-притеснен. Доходите им са по-ниски от тези в столицата:

„ Сметката е 140-150 лв. единствено за парното, и водата е 87 лв. – няма да ядем “, сподели Боян Карев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР