Омбудсманът Диана Ковачева настоява компенсациите за битовите потребители на природен

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява компенсациите за битовите потребители на природен
Коментари Харесай

По-големи компенсации за битовите потребители на природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева упорства обезщетенията за битовите консуматори на природен газ да бъдат увеличени. В писмо до министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Александър Николов тя осведоми, че жителите са разочаровани от дребните обезщетения, които са несъизмерими с невижданото покачване на цените на синьото гориво. 

Омбудсманът напомня, че  битовите клиенти на природен газ са единствените, които са останали незащитени от мораториума върху цените на тока, топлинната сила и питейната вода, който бе въведен от Народното събрание в края на предходната година.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги осведоми за голям брой тъжби и сигнали от жители поради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни сдружения.

Съгласно Програмата за компенсиране, битовите клиенти на природен газ се подкрепят с избрани суми за потреблението на един мегаватчас гориво, като в цената не е включен Данък добавена стойност.

Омбудсманът акцентира, че жителите са разочаровани от дребните обезщетения, несъизмерими с невижданото покачване на контролираните цени за природен газ и упорстват за приемане на промени, с които цената на поддръжката да се усили, да вземем за пример с размера на Данък добавена стойност.

Общественият бранител показва, че откакто се е срещнала с Програмата за компенсиране, приложение към РМС № 31/25.01.2022 година, както и с РМС № 93/25.02.2022 година за изменението й, е изцяло съгласна с констатацията, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват фрапантно нарасналите си сметки.

„ Смятам, че настояването на жителите за увеличение на размера на поддръжката е изцяло в духа на декларирания от държавното управление принцип, че размерът на обезщетенията са пресмята като 50% от разликата сред цената на публичен снабдител, утвърдена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, според Решение на КЕВР № Ц-26 от 1 юли 2021 година, като се има поради, че жителите заплащат цените с Данък добавена стойност “, написа проф. Ковачева.

Тя напомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които  останаха незащитени от мораториума върху промените на контролираните цени на електрическата и топлинната сила и питейната вода, въведен от 47-ото Народно заседание през декември 2021 година

Според омбудсмана е обезпокоително продължаващото повишаване на природния газ и на останалите енергийните източници в интернационален мащаб, поради което упорства за удължение на обезщетителните ограничения.

„ Разбираемо е огромното безпокойствие на жителите от повишаването на енергийните цени, заради което считам за неотложно използването на Програмата за компенсиране на битовите клиенти на природен газ да продължи до нормализиране на обстановката на енергийните пазари при съответни промени на сумите за поддръжка “, написа още омбудсманът.

За да бъдат съответно подкрепени битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Освен това тя показва, че е заслужено промените да бъдат приложени със задна дата - от м. декември 2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР