Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат закрити Централният софийски затвор,

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат закрити Централният софийски затвор,
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева упорства да бъдат закрити Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. " Кремиковци " и керамичната фабрика във Враца, където се трудят лишени от независимост. При представянето на годишния отчет за 2019 година на институцията тя се оплака, че битовите условия в пандиза са неприятни. Тъй като постройката на Софийския затвор не може да бъде ремонтирана, защото е монумент на културата, а останалите постройки не могат да бъдат приведени в сходство с европейските условия за отнемане от независимост, те трябвало да бъдат затворени. В Софийския затвор близо 2000 наказани излежават присъдите си, Ковачева моли да се подхващат незабавни ограничения за преместването им на ново място, само че не уточни къде да е то.

" В местата за изтърпяване на санкции има хлебарки, дървеници, проблем с хигиената, по този метод се нарушават съществени права на лишените от независимост. Там няма достъп на светлина и чист въздух ", заключи Ковачева.

Проверки има и в домовете за хора с деменция, добави Ковачева. Тя посочи, че те са свързани с бавния развой по деинституционализация, който би трябвало да завърши до 2035 година Според нея това е доста дълъг период при в действителност крещящо тежки условия, които се показват освен в претъпканост и неприятни битови условия, само че и във обстоятелството, че в тях има незадоволително добра грижа.

Психиатричната грижа се нуждае от незабавна задълбочена цялостна смяна, разяснява публичният бранител. Тя призна, че промяната продължава към този момент 15 години, само че към момента няма сериозен триумф. В домовете за хора с психологични проблеми един храноден излиза към 1,92 лева, което прави към 63 ст. на ястие, разгласи Ковачева. Тя дефинира сумата като извънредно незадоволителна, с цел да се обезпечи здравословна и питателна храна за лицата с психологични отклонения. Омбудсманът напомни, че храната на един пандизчия коства 4 лева дневно. Ковачева се възмути, че психиатрите в психиатричните клиники правят несвойствени услуги, като настаняват заболели за повече от година и половина, и даде образец с Карлуково и Карджали. " Това нарушава правата на болните, само че слага и самите психиатрии в затруднено състояние, защото такава трайна грижа води до трайно институционализиране и е обвързвано и с финансови запаси. Трябва да се разкрият нови обществени услуги, които да поемат тези хора, тъй като те са с психологични отклонения ", разяснява омбудсманът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР