Омбудсманът Диана Ковачева настоя за по-бърз достъп до лечение на

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоя за по-бърз достъп до лечение на
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за по-бърз достъп до лечение на хората с ревматологични и автоимунни заболявания

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за по-бърз достъп до лекуване на хората с ревматологични и автоимунни болести.

Повод за рекомендацията е писмо на две пациентски организации, в което се твърди за " систематична дискриминация на пациентите с ревматологични болести ".

В писмото пациентите желаят подпомагане от омбудсмана за разговор със здравните институции във връзка усложнения с обезпечаването на лекарствени артикули, предписвани и заплащани от здравната каса и означават нуждата от облекчение на процедурата. Изтъкват, че нерядко от слагането на диагнозата на пациента до приемане на нужната терапия минават повече от 8 месеца.

От своя страна омбудсманът изброява най-сериозните предпоставки за нарушени права на пациентите, акцентирайки нуждата трудноподвижни и инвалидизирани хора да пътуват, което слага в риск тяхното здраве; усложненията с разноските при пътешестване от отдалечени и дребни обитаеми места, изключително за пенсионери и хора с ниски доходи; отсъствието от работа на работещи пациенти; сериозното закъснение на започване или продължение на лечението.

Ковачева подчертава, че нуждата от постоянно неявяване от работа на пациентите нерядко е причина за проблеми с техните работодатели. Поради изчерпани предели на лечебни заведения някои пациенти чакат със седмици, с цел да им бъде избрана дата за явяване пред Експертна лекарска комисия и през това време прекъсват лекуването си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР