Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисия

...
Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисия
Коментари Харесай

Водата от чешмата - хем скъпа, хем мръсна

Омбудсманът Диана Ковачева написа остро мнение до ръководителя на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент доктор Иван Иванов, в което го прикани да не утвърждава по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен интервал 2022 година – 2026 година Тезата и е, че те не дават отговор на качеството на предоставяната услуга и по тази причина са голословни.

„ Като омбудсман, предназначен да съблюдава за съблюдаване на правата и ползите на жителите, съм мощно обезпокоена от плануваното във всички обявления доста нарастване на цените на водата “, написа доцент Ковачева.

Процентното нарастване на комплексната цена на ВиК услугата за 2022 година по отношение на в този момент настоящата варира от 80% (за „ ВиК-Сливен “ ООД) до 4% (за „ ВиК “ ЕООД гр. Хасково), а за 2026 година – от 127% (за област Сливен) до 11% (за област Ловеч). За клиентите на „ ВиК-Пловдив “ нарастването за целия 5-годишен интервал е над 61% - от 2.237 лева на 3.61 лв. за кубик.

Хора от цялата страна се жалват, че водата в чешмите им напълно не дава отговор на условията за качество - със повишена алфа интензивност, наличие на манган, мътна, с плаващи частици и така нататък Тя обача се заплаща като питейна и годишно цената й голословно нараства. Предвижда се през 2022 година и през 2026 година най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен – надлежно 4, 613 лева (с ДДС) и 6, 473 лева (с ДДС), или нарастване по отношение на актуалната цена с 35% и с 89% “, показва омбудсманът.

„ Многократно съм заявявала, че действителни изгоди от нарастването на цената на водата не се следят, защото качеството на даване на услугите не се усъвършенства “, добавя още публичният бранител.

Завчера и Мая Манолова, ръководител на ПГ „ Изправи се! Ние идваме “ внесе промени в Закона за ВиК. С редакцията се предлага да бъде отсрочено с една година приемането на бизнес проектите, респективно повишението на цената на водата за българските жители, обоснова се тя. Предлагаме и по-справедлив механизъм за установяване на цената на водата за 2022 година - за база да се употребява цената от 2021 година, само че да се регистрира осъществяването на другите индикатори, които е трябвало да създадат ВиК сдруженията. До момента анализът ни демонстрира, че от общо 788 индикатори за качество за всички ВиК сдружения, не са изпълнени 332, акцентира Манолова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР