Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Столичния общински
Коментари Харесай

Омбудсманът възрази срещу по-високата цена на градския транспорт   

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, в което го осведоми, че в институцията на омбудсмана постъпват тъжби, свързани с Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на столицата.

Проф. Ковачева възразява против плануванаъа друга цена за пазаруване на един и същи билет – за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, според от това дали е платен от лидер на транспортно средство, каса или автомат на територията на метростанция (2 лева.) или от каса, отвън територията на метростанция (1.60 лева.).

Подчертава, че това не е съобразено с незадоволителните на брой пунктове за закупуване на билети и по-скоро се явява като глоба за тези, които не са съумели да си купят билет по електронен път.

„ Предвиденото нарастване на цената на транспортните документи не е съобразено с тежката икономическа конюнктура в страната и занижената покупателна дарба на популацията. Още повече, че в изискванията на епидемиологична конюнктура, един от методите за привличане на пасажери към потреблението на градски превоз е предлагането на ниски, налични цени на транспортната услуга, което в София по този начин и не се случи за разлика от други европейски столици “, написа омбудсманът.

Освен това проф. Ковачева е безапелационна, че новата тарифна политика не трябва да става посредством налагане на ограничавания, липса на избор на транспортни документи и нараствания на цените.

„ Реформата в тарифната политика при пътешестване с публичния превоз на територията на Столична община следва да регистрира освен нужните промени, свързани с потреблението на нови технологии, артикули и услуги, само че и транспортните потребности на пасажерите, които градският превоз в столицата следва да обслужва “, акцентира публичният бранител.

Омбудсманът е срещу и против заложеното в Проекта условие пасажерът да валидира/използва закупения от него билет за еднократно пътешестване без прехвърляне в границите на 60 минути от издаването му. Според Ковачева сходно условие нарушава правата на потребителите на транспортни услуги, защото ги лишава от опцията да употребяват въпросния превозен документ когато преценяват, на един по-късен стадий от закупуването.

„ Отчитайки, че някои от препоръчаните в Проекта нови транспортни документи, като да вземем за пример билетът с прехвърляне, дълготраен превозен документ за младежи до 26 години и фамилни транспортни документи, обслужват в по-голяма степен потребностите на избрани категории пасажери, не мога да се съглася с отпадането на до момента съществуващи транспортни документи, в това число месечната карта за една линия наземен превоз и метро, на електронна карта за 10 еднократни пътувания. Това е необяснимо от позиция облекчаване транспортните потребности на жителите “, подчертаваДиана Ковачева.

Тя се аргументира с обстоятелството, че доста жители пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация единствено по една линия на градския превоз. Така след измененията те ще бъдат принудени да си купят месечна карта за всички линии, което няма да дава отговор на действителните им потребности.

Освен това, омбудсманът подчертава, че талоните за 10 пътувания се употребяват от работещи да вземем за пример през седмица от у дома или от посетители на столицата, както и от жители, ползващи случайно градския превоз.

„ Не дава отговор на действителността посоченото в претекстовете към Проекта, че талонът за 10 пътувания ще се замести от нововъведените билети за 30 минути и 60 минути – посочен е като мотив само случай, в който билетите се употребяват за прехвърляне. Съществуващият ваучър за 10 пътувания обаче, не е стеснен за прилагане във времето и в тази връзка съществуват редица други вероятни негови използва ”, добавя публичният бранител.

​Подчертава, че 5,1% от пътуванията са с еднократен билет с прехвърляне, което дава съображение на вносителите за въвеждане на билета за време от 1,60 лева Но в това време, видно от Доклада пътуващите с ваучър за 10 пътувания са 9,8 % за 2019 година, което тя счита за задоволително мощен мотив, с цел да остане тази опция.

Ковачева е срещу отпадането и на месечната карта за метро, за която не се предлага подобаваща опция. Такагражданите ще са принудени да купуват годишна карта на разсрочено заплащане, като първата вноска е за три месеца.

Тя пита за какво е отпаднала и опцията за пътешестване с еднодневната карта за всички линии – „ Бял билет “, с която се пътува гратис при мощно нечист въздух.

Според нея плануваното таксуване на пасажерите съгласно пропътувано време – 30 и 60 мин. също е противоречиво, поради обсега на транспортната мрежа, честите тапи, изключително в пиковите часове и неспазването на разписанията.

В умозаключение омбудсманът акцентира, че всяко изменение и допълнение във въпросната Наредба, би трябвало да бъде съпроводено с осведомителна акция, която да изясни измененията на жителите и те да са наясно от кое място и на каква цена могат да закупят новите транспортни документи, а също по какъв начин на процедура да ги зареждат и употребяват.

Становището тук: budsman.bg/news/5631
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР