Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до столичната топлофикация с настояване

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до столичната топлофикация с настояване
Коментари Харесай

Омбудсманът към Топлофикация: Оправете фактурите, информацията е в насипно състояние

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до столичната топлофикация с гледище да бъде усъвършенствана информацията в известията за фактура, тъй че на клиентите да е ясно какъв брой тъкмо дължат, какви суми се прихващат и какви се връщат с изравнителните сметки.

Препоръката е вследствие на стотици тъжби, свързани с обслужването от "Топлофикация София " и начислените сметки за отоплителния сезон 2019-2020 година

"Абсолютно объркващи са разликите сред окончателните известия към фактурите и изравнителните сметки, които хората получават. Информацията е в насипно положение. Те не могат да схванат какво написа във фактурите. Драстично се нарушава Директивата за енергийна успеваемост, в която се споделя, че би трябвало да е бъде ясно, в това число и с графики ", сподели пред бТВ Ковачева.

Тя съобщи, че жителите въобще не могат да схванат какво има да заплащат. "Топлофикация " не издава фактури, а известия към фактури и това е един от въпросите, които също слагам в рекомендацията си към сдружението. Настоявам за даването на такава, тъй като там има последна сума – тотал, ясно е какво плащаш. Вчера с жители, които желаеха да си получат фактурите, се опитахме да ги желаяме само че ни беше отказано с предлог, че не са юридически лица. В същото време даването им не е проблем за останалите топлофикации в страната ", уточни публичният бранител.

Ковачева ще участва на чуването на "Топлофикация – София " в Комисията по енергетика, където ще сложи въпросите на жителите, синтезирани в рекомендацията си до управлението на сдружението. С въпросите може да се запознаете

Правата и ползите на клиентите на "Топлофикация София " ЕАД са нарушени и на съображение Закона за омбудсмана, счита Ковачева и се обръща към сдружението със следните рекомендации:

"Топлофикация София " ЕАД да изпраща на битовите си клиенти фактури минимум един път годишно.

Да бъде усъвършенствана информацията в известията към фактурите и сметките, тъй че тя да се дава по явен и понятен метод, като недвусмислено се показва и настоящата дължима сума.

На уеб страницата на сдружението да бъдат оповестени уточнения на наличен език към образеца на известие към общата фактура.

Тя пита още съществува ли механически проблем с билинг системата на "Топлофикация София " ЕАД, който е довел до безпорядък в информацията при заплащанията на равни месечни вноски, както и има ли проблем с изчисляването на дефинитивно дължимите суми от жителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР