Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за по-бърз достъп до лечение на хората с ревматологични и автоимунни заболявания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев, шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, в която упорства да се подсигурява правото на пациентите с ревматични болести на навременен достъп до лекуване, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Повод за рекомендацията е писмо от Асоциацията на пациенти с автоимунни болести (АПАЗ) и Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ), в което се обръщат за подпомагане към проф. Ковачева за реализирането на градивен разговор със здравните институции във връзка на " систематична дискриминация на пациентите с ревматологични болести ".

Омбудсманът акцентира, че пациентите с посочените болести сигнализират, че имат усложнения с обезпечаването на лекарствени артикули, предписвани с протокол и заплащани от НЗОК и означават нуждата от облекчение на процедурата. Посочва, че техните оферти са подценявани от институциите, към които са се обръщали, както и че не е почетена молбата им за среща.

" Определят отношението към тях, най-много от страна на НЗОК, като " бездушно, административно и дискриминационно ". В тази връзка насочат молба към омбудсмана за подпомагане за реализирането на градивен разговор ", написа проф. Диана Ковачева, осведоми още пресцентърът на омбудсмана.

Проф. Ковачева изброява най-сериозните предпоставки за нарушени права на пациентите. Посочва нуждата трудноподвижни и инвалидизирани хора да пътуват, което слага в риск тяхното здраве. Обръща внимание и на усложненията с разноските при пътешестване от отдалечени и дребни обитаеми места, изключително за пенсионери и хора с ниски приходи. Проблем е и отсъствието от работа на работещи пациенти. Друга значима тематика, наранена от омбудсмана е сериозното закъснение на започване или продължение на лечението.

Ковачева подчертава също, че нуждата от постоянно неявяване от работа за визити при наблюдаващия експерт – ревматолог, лечебни заведения за болнична помощ, в които са разкрити профилирани комисии, както и до РЗОК за одобряване и удостоверяване на протоколите, нерядко са причина за проблеми с работодателите.

Подчертава, че пациенти алармират още, че поради изчерпани предели на лечебни заведения чакат със седмици, с цел да им бъде избрана дата за явяване пред Експертна лекарска комисия и през това време прекъсват лекуването си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР