Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът: Държат с часове прави хора с увреждания пред ТЕЛК, липсват дори столове

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев да бъде осъществена п роверка на организацията на работа на комисиите и изискванията в чакалните на ТЕЛК  на територията на цялата страна, както и за  грубо и неетично отношение към хора с увреждания .

Повод за рекомендацията на омбудсмана са зачестили сигнали от пациенти за  неналичието на обикновени условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК- комисиите .

„ При състояние, че става дума за хора с увреждания, неналичието на сходна обикновена грижа и обикновено човешко отношение, освен това в болнични заведения, са безусловно неприемливи и неприемливи “, аргументира се омбудсмана. Това е второ подред писмо на Ковачева с сходна рекомендация, откакто преди време институцията бе сезирана, а от Министерство на здравеопазването започнаха дейности по съответните сигнали на омбудсмана.

Повод за сегашното искане на публичния бранител този път е сигнал от Благоевград, в който се разказва особено  фрапиращ случай , заради което омбудсманът се обръща за инспекция и до шефа на РЗИ – Благоевград доктор Петър Иванов, както и до изпълнителния шеф на „ МБАЛ – Благоевград “ АД доктор Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто  наследник е бил заставен да чака прав и с часове , с цел да може да подаде документите си пред ТЕЛК. А по-късно се оказва, че не е било належащо персоналното му наличие.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е избрана за 28 април 2023 година в 9.30 ч., само че, с цел да бъдат в точния момент, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа, пред който към този момент  има опашка от 20 чакащи , някои от които с дублирани часове. На място излиза наяве и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психологични болести ще бъдат извършени по друго време.

В сигнала си до омбудсмана дамата се възмущава, че  в чакалнята има единствено 6-7 стола , което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е  дете с аутизъм и татко му, с тежка дискова херния, друго дете с психологично заболяване,  както и още хора с увреждания, в положение, което не им  разрешава да чакат дълго време прави.

Хората се провеждат и  реалокират празна пейка , която се намирала пред различен кабинет, с цел да могат най-нуждаещите се да седнат. Това обаче води до остра забележка от санитарка, а по-късно се  намесва и доктор, с гледище скамейката да бъде върната  на мястото й.

Подаването на документите за жалбоподателката завършва след близо 5 часа –  към 13 ч., като се оказва, че н е е било необходимо  синът на дамата да участва персонално.

„ Като народен омбудсман, бих желала да изразя безпокойството си от описаното и да отбележа, че това е следващ сигнал за нарушени права на хората с увреждания и техните придружители, вследствие пропуски в организация на работата на ТЕЛК. Смятам, че сходно отношение към хора с тежки увреждания, включително деца, е неприемливо, основава им съществени усложнения и накърнява тяхното достолепие “, написа публичният бранител.

Диана Ковачева упорства да бъде осъществена обстойна инспекция по случая и при констатиране на пропуски и нарушавания да бъдат подхванати нужните дейности.

В рекомендацията, адресирана до шефа на РЗИ – Благоевград, в качеството му на надзорен орган и до изпълнителния шеф на болничното заведение, към която е разкрита ТЕЛК – в къс период да се подхващат нужните ограничения за възстановяване организацията на работа на комисиите – да не се стига до по едно и също време скупчване на огромна група чакащи пациенти, да се редуцира оптимално престоя на жителите, да се обезпечат задоволителен брой места за сядане, както и достъп до санитарни пространства и други улеснения за хората с увреждания и техните придружители.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР