Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и до шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, в която за следващ път сигнализира за усложненията, които срещат хората с увреждания при използването на нужните им медицински произведения, помощни средства и уреди, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител. В тази връзка омбудсманът упорства незабавно да бъдат взети съответни ограничения, за решение на проблемите, като се подсигуряват ползите на нуждаещите се жители с увреждания за облекчаване на техните потребности.

Диана Ковачева показва, че главно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските произведения, помощните средства и оборудванията и лимитните им стойности, които не са обновени повече от 10 години.

„ Недостатъчният размер на поддръжката, която се обезпечава от страната за закупуване на нови и подобаващи медицински произведения и неналичието на въведени механизми за съответното й актуализиране, основават действителни предпоставки за нарушение на правата на хората с увреждания “, акцентира проф. Ковачева.

Според омбудсмана,  водената досега политика за даване на медицински произведения и помощни средства, които не са съобразени с самостоятелните потребности на нуждаещите се и с одобрени стандарти за качество, са в несъгласие с правилата на самостоятелния живот и с условията на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Общественият бранител отбелязва също, че още по-тревожна е обстановката с качеството на медицинските произведения, помощните средства и уреди през последните няколко месеца. Посочва, че от тъжба на Асоциацията на производителите и търговците с медицински произведения и помощни средства излиза наяве, че поради неосъвременяване на лимитните стойности на медицинските произведения и увеличаващите се цени на международните тържища на разнообразни първични материали, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински произведения, което се отразява на качеството им, а оттова и на правата на ползващите ги хора с увреждания.

„ Като се добави и казусът с несъответствуващите и извънредно удължени експлоатационни периоди за прилагане на изделията, ситуацията на нуждаещите се може да стане извънредно тежко, изключително в случай че те са възрастни хора, без задоволително приходи и без близки и родственици, които да им обезпечат поддръжка “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира още, че развиването и навлизането на нови технологии и благоприятни условия за компенсиране на дефицитите и за подкрепяне на хората с увреждания изискват динамичен метод за преразглеждане на описите с финансираните от страната медицински произведения. Акцентира, че все още остава трайно неуреден въпросът за механизмите, посредством които ще се актуализират описите с медицинските произведения, помощните средства и уреди по отношение на нови и по-качествени артикули.

„ Независимо от отправените рекомендации от омбудсмана, в признатата досега от Министерството на здравеопазването уредба по осъществяване на функционалността за даване на медицинските произведения и помощните средства не е планувано в комисиите, които ще приготвят и осъществят процедурата по договаряне на цената, до която НЗОК ще заплаща съответни медицински произведения, категорично да бъдат включени представители на хората с увреждания и на техните организации “, написа публичният бранител. И обръща внимание, че хората с увреждания би трябвало да имат водещо присъединяване в политиките, които директно ги засягат, и че е неприятна процедура да не се позволяват в процеса по реализиране на надзор върху качеството на медицинските произведения, както и при узаконяването на компаниите, търгуващи с тези произведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР