Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев и до шефа на НЗОК Петко Салчев, в която за следващ път сигнализира за усложненията, които срещат хората с увреждания при използването на нужните им медицински произведения, помощни средства и уреди, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

В тази връзка омбудсманът упорства незабавно да бъдат взети съответни ограничения, за решение на проблемите, като се подсигуряват ползите на нуждаещите се жители с увреждания за облекчаване на техните потребности.

Диана Ковачева показва, че главно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските произведения, помощните средства и оборудванията и лимитните им стойности, които не са обновени повече от 10 години.

" Недостатъчният размер на поддръжката, която се обезпечава от страната за закупуване на нови и подобаващи медицински произведения и неналичието на въведени механизми за съответното ѝ актуализиране, основават действителни предпоставки за нарушение на правата на хората с увреждания ", акцентира проф. Ковачева.

Според омбудсмана, водената досега политика за даване на медицински произведения и помощни средства, които не са съобразени с самостоятелните потребности на нуждаещите се и с одобрени стандарти за качество, са в несъгласие с правилата на самостоятелния живот и с условията на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Общественият бранител отбелязва също, че още по-тревожна е обстановката с качеството на медицинските произведения, помощните средства и уреди през последните няколко месеца.

Посочва, че от тъжба на Асоциацията на производителите и търговците с медицински произведения и помощни средства излиза наяве, че поради неосъвременяване на лимитните стойности на медицинските произведения и увеличаващите се цени на международните тържища на разнообразни първични материали, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински произведения, което се отразява на качеството им, а оттова и на правата на ползващите ги хора с увреждания.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР