Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат за битов, а не промишлен ток

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което упорства да се подхващат нужните дейности студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа сила, да преминат към контролирания пазар, при който цените се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът за това мнение е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално посланичество на студентските препоръки, с гледище студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електрическа енергия, т.е. да не се постанова студентите да заплащат индустриален ток.

Проф. Ковачева показва, че в тези общежития живеят над 50 хиляди студенти, като огромна част от тях нямат опция да заплащат сметките си за ток, тъй като цените на електрическата енергия на свободния пазар са непостижими за тях.

„ Заплащането на студентско общежитие на човек се е нараснало 3 пъти по отношение на 2020 година Има риск хиляди студенти да изоставен своите студентски общежития, респ. да пресечен образованието си ", написа Диана Ковачева.

Тя добавя, че според член 4, алинея 1, изр. 1 от Наредбата за прилагане на студентските общежития и столове: „ Студентските общежития са жилищни здания или обособени елементи от тях, предопределени за краткотрайно облекчаване на жилищните потребности на студентите, докторантите и специализантите ".

Омбудсманът показва, че функционалността на студентските общежития е да задоволява жилищни потребности, т.е. електрическа енергия в тези обекти се употребява от живущите в тях не за икономически, а за битови потребности.

„ Обръщам внимание, че според § 1, т. 33а от Допълнителните разпореждания на Закона за енергетиката, „ небитов клиент " е клиент, който купува електрическа сила за небитови потребности, каквито не са задачите, за които се купува електрическа енергия в студентските общежития ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева добавя още, че законодателят разграничава клиентите на битови и небитови, в тази ситуация на електрическа сила, съгласно това за какви цели се купува електрическата сила.

„ Без значение е дали са физически или юридически лица, както и типа на обекта. В този смисъл е и правосъдната процедура, например Решение № 273/06.10.2014 година по гр.д.№ 693/2014 година, г.к., IV г.о. на Върховен касационен съд ", аргументира тезата си публичният бранител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР