Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до главните изпълнителни директори на

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до главните изпълнителни директори на
Коментари Харесай

Омбудсманът изпрати писма до трите мобилни оператора с молба да не вдигат цените

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до основните изпълнителни шефове на трите мобилни оператора - Александър Димитров на „ А1 България ” ЕАД, Джейсън Кинг на „ Теленор България “ ЕАД и Атанас Добрев на БТК ЕАД, в което моли да не трансформират цените на телекомуникационните услуги в обстановката на изключителна епидемиологична конюнктура, тъй като това ще се отрази съществено върху джоба на жителите.

„ На фона на подхванатите от Народното събрание и държавното управление ограничения за преодоляване на рисковото повишение на цените на горивата, с цел да не изпитат българските семейства във време на скупчване на рецесии ценови потрес, пристигна новината за нарастването на цените на мобилните оператори. Това за омбудсмана е необяснимо, тревожно и незаслужено “, безапелационна е Диана Ковачева.

Повод за написване на писмото ѝ бе новината, оповестена на Интернет страниците на „ А1 България ” и „ Теленор България “, че от м. февруари следващата година цените на месечните абонаментни проекти ще бъдат индексирани със средногодишния показател на потребителските цени за 2020 година и 2021 година, оповестен от Националния статистически институт. „ Теленор България “ ще индексира единствено цената на месечните абонаментни проекти за мобилни услуги, до момента в който индексацията при „ А1 България “ ще засегне и закрепените услуги, като досега само от „ Виваком “ (БТК ЕАД) няма такава информация.

  

Омбудсманът недоумява по какъв начин по този начин решението за индексацията се взима едновременно поради възходящата инфлация и ще се ползва не за една, а за две години.

„ Позовавайки се на плануваните клаузи в договорите и Общите условия за индексиране на цените, разяснявате последствията от предварително преустановяване на контракт, а точно - начисляване на неустойки. Въпросът, който поражда от изложеното е по какъв метод възходящата инфлация, главно от цените на суровините на силата, въздейства на цените на телекомуникационните услуги “, пита проф. Ковачева.

Тя слага акцент върху обстоятелството, че по времето на пандемията онлайн работата и онлайн образованието са немислими без услугите на мобилните оператори и че телекомуникационният бранш е един от печелившите у нас, потвърждава го и приходът от транспорт на данни, който за първи път надвишава този от гласови услуги.

„ В Годишния отчет 2020 на Комисия за контролиране на известията е маркирано, че: „ Българският пазар на електронни известия показва резистентност на фона на рецесията с COVID-19, продължавайки своето възходящо развиване и през миналата 2020 година “ Едни от трендовете, които се чака да се запазят и през идната година са нарастване на броя на клиентите на мобилен интернет, нарастване в броя на клиентите и приходите от пакетни услуги “, аргументира тезата си омбудсманът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР