Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът отново настоя за компенсация на гражданите с лихвоточки


Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати нова рекомендация до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, в която категорично упорства да се планува вид за компенсиране на притежателите на така наречен лихвоточки и едвам тогава да се премине към закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

Целта е да се подсигуряват правата на жителите, които имат многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това са хората с лихвоточки, утвърдени за обезщетяване поради загубата на влоговете си в тогавашната Държавна спестовна каса.    

Повод за тази рекомендация е оповестеният на интернет страницата на Министерството на финансите план на Постановление за споразумяване на връзките, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

„ Във връзка с предлагането в Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година за закриване на този фонд, към този момент се обърнах към ръководителя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси като се застъпих за правата на жителите, които към момента не са обезщетени за притежаваните от тях лихвоточки. Въпреки това, с §12 от Преходните и заключителни разпореждания на  Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година се одобри да бъде закрит Националният компенсационен жилищен фонд при Министерския съвет “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева добавя, че по този начин се закриват и локалните комисии по член 8, алинея 2 от Закона за споразумяване правата на жители с многогодишни жилищно-спестовни влогове от деня на обнародването на закона в „ Държавен вестник “ – 4 март 2022 година

Омбудсманът акцентира, че по данни на самия Национален компенсационен жилищен фонд за положението на многогодишните жилищно-спестовни влогове към 31 март 2021 година, включените в окончателните описи, само че некомпенсирани жилищно-спестовни влогове са 40 183, а невключени в финален лист по смисъл на закона са 121 560 влога. Средствата, нужни за компенсиране на горепосочените жилищно-спестовни влогове, са в размер общо на 697 522 558 лева

„ На този декор, до момента в който към момента има некомпенсирани жители, видно от плана за разпореждане, ликвидационната комисия има за задания да уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и отговорностите на закрития Национален компенсационен жилищен фонд и да изготви финансови доклади и ликвидационен баланс; да изготви протоколи – описи на парцелите и движимите движимости, предоставени за ръководство на закрития Национален компенсационен жилищен фонд; да съобщи архива на закрития Национален компенсационен жилищен фонд според Закона за Националния архивен фонд; да закрие употребените от фонда банкови сметки в периоди и по ред, избрани от министъра на финансите; да оформи счетоводните документи, свързани с разноските на закрития Национален компенсационен жилищен фонд; да извърши и други нужни действия, свързани с ликвидацията “, акцентира публичният бранител.

Изводът, съгласно Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент е, че функционалностите на ликвидацията са насочени  към преустановяването на активността на фонда, само че не и за предприемане на нужните дейности за отбрана на правата на към момента некомпенсираните жители, притежатели на лихвоточки.

Омбудсманът още веднъж обръща внимание, че досега към момента не се планува основаването на нова конструкция със същите или сходни функционалности и към момента има останали жители, които не са получили обезщетения.

„ Освен това, следва да се регистрира и опцията страната да бъде наказана от Европейския съд по правата на индивида, в случай че не се подхващат нужните ограничения за компенсиране на всички жители “, добавя публичният бранител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР