Оливер Пипер, Дойче веле Трябва да започнем да връщаме повече

...
Оливер Пипер, Дойче веле Трябва да започнем да връщаме повече
Коментари Харесай

Германия иска да стане по-непривлекателна за търсещи убежище

Оливер Пипер, Дойче веле

" Трябва да стартираме да връщаме повече хора, които нямат законното право да останат в Германия ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц пред списание " Шпигел ", задавайки тона за новата 2024 година Според немското държавно управление тъкмо 7861 души са били депортирани през първата половина на 2023 година Властите желаят да усилят този брой с така наречен Закон за възстановяване на репатриранията.

Реформа в миграционната политика

В бъдеще депортациите към този момент няма да бъдат обявявани авансово, а законовият период за задържане преди депортация ще бъде повишен от 10 на 28 дни. Според проектите на министърката на вътрешните работи Нанси Фезер полицията ще има право да влиза и в пространства, в които не живеят подлежащите на депортация лица. Това значи, че управляващите ще могат да търсят задължените да изоставен Германия и на разнообразни от техните жилища места.

Други ограничения включват по-строги санкции за трафикантите на хора, правила за достъп до наличието на мобилните телефони на търсещите леговище и опция за депортация на обвинени членове на незаконни организации, даже и те да не са направили закононарушение. " Това също по този начин включва по-бързо депортиране на нарушители и рискови лица ", изясни още Фезер.

Гласуването на законодателния пакет обаче бе свалено от дневния ред в средата на декември. Причина за това станаха настояванията на Зелените за смяна в предложенията. Новият краен период е януари. В подобен случай законът за възстановяване на депортациите може да влезе в действие най-късно до края на април 2024 г.

Други съглашения за миграцията

Специалният делегат на Германия Йоахим Щамп преговаряше за сключването на съглашение за миграцията с шест страни - Грузия, Молдова, Кения, Колумбия, Узбекистан и Киргизстан. Първото съглашение с Грузия бе финализирано в средата на декември. Германия желае да употребява договореностите за връщане на хора без право на престой в тези страни, както и да улесни като тласък законната имиграция на квалифицирана работна ръка и служащи на немския трудов пазар.

Допълнителни страни ще бъдат оповестени за сигурни страни по генезис, какъвто бе казусът с Грузия и Република Молдова през ноември 2023 година Германското държавно управление желае също по този начин да съживи съглашението сред Европейски Съюз и Турция за реадмисия на бежанци. Повечето бежанци, идващи в Германия, обаче идват от Сирия, Афганистан и Турция.

По-бързи процедури за даване на убежище

По данни на немското държавно управление междинната дълготрайност на времето, належащо за подаване на молби за леговище в административните съдилища, е 26.6 месеца. Процедурите следва доста да се ускорят посредством стандартизация на правосъдните практики. Процедурите за даване на леговище и правосъдните производства би трябвало да завършват отсега нататък в границите на 3 до 6 месеца.

Редуциране на обществените помощи

Досега търсещите леговище имаха право да получават така наречен гражданска надбавка (Bürgergeld) след 18 месеца престой. Социалните помощи за бежанците в бъдеще ще бъдат понижени. Те ще получават по-ниските помощи два пъти по-дълго - 36 месеца. Обезщетения като храна в държавно жилище също ще бъдат приспадани от заплащанията.

Платежна карта вместо пари

Socialcard - по този начин се споделя платежната карта за търсещите леговище в Хановер. Столицата на Долна Саксония е първият огромен немски град, въвел системата за обществени помощи на 8 декември. Тя разрешава на хората да купуват всекидневни артикули, без да им се постанова да употребяват пари в брой. Картата не се разграничава от останалите общоприети банкови карти, с цел да се избегне дискриминация.

Два окръга в Тюрингия също към този момент са издали към 160 платежни карти на хора, търсещи леговище. Те могат да бъдат употребявани за заплащания само там. Притежателят на картата би трябвало да идва в районния офис персонално всеки месец, с цел да я зареди. Независимо от това регионът ще продължи да заплаща - примерно разноските за настаняването на бежанците.

Федералното държавно управление и федералните провинции желаят да лимитират опциите търсещите леговище да превеждат пари към родните си страни. Предстои провинциите да изготвят " минимални национални стандарти " за разплащателната карта. Хамбург и Бавария към този момент са почнали.

Картата за Хамбург е годна от 2 януари 2024 година В Бавария бежанците няма да получават съвсем никакви пари в брой от пролетта на 2024 година Според решението на кабинета там картата " значително " ще размени паричните помощи, с цел да се " понижат тласъците за имиграция и да се води битка против финансирането на контрабандата ".

Закон за имиграцията на квалифицирана работна ръка

От 18 ноември в Германия последователно влиза в действие закон, улесняващ имиграцията на задгранични квалифицирани служащи. Най-важният детайл от него е така наречен карта на опциите, основана върху точковата система. Тя подсигурява едногодишно позволение за престояване в страната. През това време притежателите на картата могат да си търсят работа. Условията за това са знания по немски и британски, професионален опит и персонална връзка с Германия.

В бъдеще задграничните квалифицирани служащи би трябвало да получават минимална заплата от към 43 800 евро бруто годишно вместо досегашните 58 400 евро. Търсещите леговище, пристигнали преди 29 март 2023 година, които разполагат с подготовка и предложение за работа, ще могат да аплайват за позволение за престояване като квалифицирани служащи, в случай че отдръпват молбите си за леговище. Досега това означаваше, че те първо би трябвало да изоставен страната и по-късно да аплайват за работна виза от чужбина.

В бъдеще всеки висококвалифициран служащ, идващ в Германия от страна отвън Европейски Съюз, ще може да докара със себе си освен брачната половинка или брачна половинка и децата си, само че и своите родители и тъстове. Условието за събирането на фамилията обаче е обезпечаване на прехранване на роднините. А родителите нямат да имат право да аплайват за обществени помощи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР