Олимпийски шампиони на България с остра реакция след изваждането на

...
Олимпийски шампиони на България с остра реакция след изваждането на
Коментари Харесай

Сълзите на шампиона: Защо Петър Лесов е готов да върне олимпийското си злато?

Олимпийски първенци на България с остра реакция след изваждането на спортовете бокс и повдигане на тежести от програмата за Игрите в Лос Анджелис през 2028-а година.

Най-младият олимпийски първенец на България – Петър Лесов, се закани да върне своето олимпийско злато, в случай че Международният олимпийски комитет не промени решението си, а златният медалист от Москва 1980-а година - Янко Русев, беше безапелационен, че щангите ще изгубят от своята известност.

Причините боксът да бъде изхвърлен от олимпийското придвижване са подозрения в корупция, методът на ръководство на Международната боксова асоциация, както и манипулиране на съдийски резултати от Игрите в Рио през 2016-а година.
Снимка: Reuters
Олимпийският първенец от Москва през 1980-а година – Петър Лесов, реагира прочувствено на взетото решение.

" Мен даже ме избиват сълзи сега... Ядосан съм, угрижен, само че не знам, нека не се получават тези неща. Аз съм сигурен, че доста хора ще са съгласни да върнем медалите ", сподели той пред bTV.

Изваждането на спорта повдигане на тежести от олимпийската стратегия е поради множеството позитивни допинг проби. Въпреки че в последно време броят на уличените щангисти понижава, за последните 13 години общият брой е 650.

Олимпийският първенец Янко Русев е безапелационен, че това решение на МОК фрапантно ще понижи интереса към спорта.

" Аз, като олимпийски първенец, постоянно съм се стремял да вземам участие на най-големия конгрес. Няма (б. ред. - щангистите) да имат мотивация да продължат със същото предпочитание. Всеки желае да стане олимпийски първенец. Друго е да си европейски, международен ", безапелационен е носителят на златен орден от Игрите в Москва през 1980-а.

Спортовете бокс и повдигане на тежести са два от най-успешните за България на олимпийски игри. На тяхно място в програмата ще се влязат скейтборд, сърф и спортно катерене.

Съществува опция отпадналите от олимпийското придвижване спортове да се появят на Игрите през 2028-а година, само че само с краткотраен статут.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР