Олимпиадата в Токио стана първата в историята, която бе отложена.

...
Олимпиадата в Токио стана първата в историята, която бе отложена.
Коментари Харесай

Проклятие или божие наказание отложи олимпиадата в Токио

Олимпиадата в Токио стана първата в историята, която бе отсрочена. Заради международната пандемия с ковид COVID-19. И към момента не може да се отговори на най-важния въпрос - дали домакините ще се оправят.

Заради изменящия се свят подозрения има даже в самата Япония. На това мнение е Шигеру Ишиба, който е любимец да замести премиера Шиндзо Абе след изборите следващата година.

“В новите действителности по света не е ясно дали може да проведем олимпиадата”, безапелационен е той.
Най-сериозният проблем е обезпечаването на спомагателните разноски в изискванията на международна икономическа рецесия, която се чака след отминаването на ковид. Не е ясно какъв брой от локалните спонсори биха подкрепили игрите в новата икономическа действителност.

По първични данни ще трябват 2,5 милиарда $, само че сумата може да се утрои, което ще направи игрите най-скъпите в историята.

На първо място е казусът с олимпийското село. Идното лято то ще е частна благосъстоятелност, тъй като жилищата към този момент са разпродадени, и то с всички нужни контракти. “Един човек да пожелае да ни даде жилището си и става проблем. А също така приказваме за 41 спортни обекта, които също имат контракти, конгресни центрове, 40 000 хотела, които са наети от огранизационния комитет, 2000 рейса и голямо количество компании за доставка и услуги. Една да има проблеми, и пъзелът не излиза”, безапелационен е изпълнителният шеф на организационния комитет Тоширо Мори.

Проклятието “40”, което удари Токио, бе измислено от вицепремиера Таро Асо. “Вижте какво се случва с олимпиадите през 40 години. Винаги има проблем”, съобщи той пред Народното събрание.

Асо е нещо като
японския Валери
Симеонов и някогашен
министър председател

През годините трябваше да се извинява за отношението си към дамите, лекарите и болните от алцхаймер.

Но за олимпийското проклинание е изцяло прав. Преди 40 години беше олимпиадата в Москва, ударена от най-големия протест в историята. През 1940 година пък Токио и Сапоро трябваше да провеждат първата си олимпиада, която пропадна поради Втората международна война. По подигравка на ориста в този момент още веднъж става въпрос за тези два града, откакто зимният курорт би трябвало да поеме маратона и дългите бягания поради жегата в столицата на Япония. И най-после през 1900 година Париж провежда най-дългата и безредна олимпиада в историята, която се проточва от април до октомври.

Знаме от олимпиадата през 1940 година, която би трябвало да е в Токио, само че по този начин и не се организира.

Единствено войните са отменяли олимпиади досега, като са провалени летните в Берлин през 1916 година, летните в Токио и зимните в Сапоро през 1940 година и летните в Лондон и зимните в Кортина д'Ампецо през 1944 година. Два пъти са били и местени - поради изригването на Везувий отиват от Рим в Лондон през 1908 година и след референдум зимните през 1976 година отиват от Денвър в Инсбрук.

Проклятието “40”
в действителност е
третото в
историята

на олимпиадите. Най-силно е това, което тегне над Атланта. Заради спонсорите и парите американския град измъкна от Атина игрите, които бяха тъкмо 100 години след първите през 1896 година. Заради което МОК и Съединени американски щати отнесоха съществени рецензии. И от този миг градът не е печелил нито една купа, макар че тимовете му са били едни от най-силните в страната. Първи е неуспехът на бейзболния “Атланта Брейвс”. След това през 2017 година отборът по американски футбол “Атланта Фалкънс” поведе с 28:3 на “Ню Инглънд Пейтриътс”, с цел да запише най-големия неуспех в историята на “Супербоул” и да загуби.

Феновете на " Ню Инглънд Пейтриътс " в никакъв случай няма да не помнят успеха над " Атланта Фалкънс ".

А баскетболният “Атланта Хоукс” няма и един край в НБА, откогато е в града от 1968 година На всичко от горната страна Атланта загуби и два тима от НХЛ, които се реалокираха в Канада - “Флеймс” отиде в Калгари, а “Трашърс” - в Уинипег. Единственият ярък лъч е купата на ФК “Атланта” на европейски фубол, само че този спорт не го броят за жив. И по този начин към този момент минаха 24 години под това проклинание.
През 2015 година французите пък измислиха проклятието на олимпиадата в Лондон, откакто изненадващо цели 18 участници на игрите умряха в границите на 3 лета от провеждането на игрите.

La malediction
olympique бе
упоменато за
първи път

по телевизия BFMTV, откакто през октомври 2015 година бе открит трупът на беларуската спринтьорка Юлия Баликина, завит в найлон и зарязан в гората до Минск.

Проклятието закупи огромна известност във Франция и поради това, че през март на същата година плувкинята Камил Муфат и боксьорът Алекси Вастен бяха измежду 10-те жертви, когато два хеликоптера се удариха в Аржентина.

Камил Муфат и Алекси Вастен починаха в злополука с хеликоптер в Аржентина и по този начин се появи и проклинание за олимпиадата в Лондон.

Според историците началото на проклятието е на 7 декември 2012 година, когато борецът от Микронезия Кейтани Греъм получава сърдечен удар. На 3 януари идната година състезателят по маунтинбайк от Южна Африка Бъри Стандър е размазан от автомобил по време на подготовка.

На 9 май английският ветроходец Ендрю Симпсън се обръща с лодката си и се дави. На 5 юни се самоубива съветската джудистка Елена Ивашченко, а на 4 август лишава живота си и австралийският боксьор Били Уорд. На 16 август е убит египетският герой Абделрахман ел-Трабили, а на 19 октомври ориста му е последвана и от тайландеца Джакит Паничпатикум, играч по спорта пукотевица. На 6 ноември от пневмония умира гватемалският щангист Кристиан Лопес, а на 29 декември в злополука умира борецът от Русия Бесик Кудаков.

За 2014 година единствената жертва е тенисистката Елена Балтача, която умря на 3 май от рак на черния дроб.

Следващата година стартира с черна серия през март. На 9-и е злополуката с Муфат и Вастен, а на 27-и в Атлантическия океан изчезва канадската спринтьорка на 400 метра Дундре Барнаби. На 25 юни океанът гълтам и американския ветроходец Тремър Мур. През октомври е открит трупът на Баликина. Лоран Видал, играч по триатлон от Франция, получава сърдечен удар на 10 ноември, а на 10 декември националът по футбол на Хондурас Арнолд Перейра е разстрелян на улицата. Черният лист завършва най-малко за момента на 3 март 2016 година, когато от рак на гръбначния мозък умира гребкинята от Австралия Сара Тейт.

Според някои създатели има проклинание, което е обвързвано с щафетата на олимпийския огън, измислена от Германия за игрите през 1936 година и която не е липсвала в Древна Гърция. Тогава за първи път той минава и през България, като по-късно още два пъти е бил у нас - за игрите в Москва през 1980 година и тези в Атина през 2004 година.

Икономисти пък считат, че всеки един хазаин на летни игри в новата история е анатемосан, тъй като незабавно след
приключването
им идва сериозна
криза в града,

като рекордьор по това отношение е Монреал.
Божието наказване против олимпиадата в Токио пък бе измислено от именитата гимнастичка и модел на “Плейбой” Светлана Хорхина.

Светлана Хорхина се съблече за " Плейбой " още през 1997 година, а в този момент счита, че отлагането на Токио е божие наказване.

Според нея МОК е глобен свише поради отношението към нейната татковина. Хорхина, която има 7 медала от олимпиади (2 златни), 20 от международни (9 златни) и 20 от европейски (12 златни), е един от най-запалените последователи на Владимир Путин и до 2011 година бе народен представител от неговата партия. Дори съгласно слуховете нейният наследник е от съветския президент.

Русия бе отстранена за 4 години от Световната антидопингова организация поради националата стратегия за потребление на неразрешени субстанции в спорта. И в Токио можеше да взе участие само под олимпийския байрак. Всъщност от цялата обстановка с ковид руснаците печелят най-вече.

Отлагането на олимпиадата значи, че ще има време да мине делото им през Арбитражния съд по спорта в Лозана, като все още това се чака да бъде в седмицата след 6 юли. И като се има поради какъв брой медали от Сочи бяха върнати поради незадоволително доказателства възможностите за триумф не са по никакъв начин дребни. Всичко се базира само на показанията на някогашния началник на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков и отчета на канадския правист Ричард Макларън, които се оказаха много слаби в някои от случаите.
?24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР