Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, която досега

...
Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, която досега
Коментари Харесай

Първата дама на Украйна: Ужасена съм за децата си, страхувам се за съпруга си

Олена Зеленска, брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски, която до момента стоеше в сянка, от началото на войната в Украйна стартира своята лична борба в обществените мрежи. Тя разпрати писма до международните медии, обърна се към първите дами по света, разгласява в обществените мрежи фотоси на украински деца, жертви на съветската инвазия, молейки за поддръжка и съпричастност.

Откакто брачният партньор й беше определен за президент на Украйна през 2019 година Олена Зеленска правеше усещане с тихото си и дискретно наличие до президента. Самата тя пред списание „ Вог “ съобщи, че избира да не бъде в светлината на прожекторите. Архитект по обучение, по-късно ефирен сценарист и майка на две деца, 44-годишната Олена извършва ролята на информационен управител и консултант на президента откогато Зеленски бе определен на поста.

Но от началото на войната, когато светът откри решителността на Володимир Зеленски посредством обръщенията и речите му в обществените мрежи, Олена Зеленска също наруши мълчанието си и се обърна към интернационалната общественост. Във Facebook, Инстаграм и Телеграм (единствено акаунтът в Туитър на нейно име е подправен, изясни тя), Зеленска споделя на британски, немски и украински за ужасите на войната, акцентирайки съответни нейни жертви - дребната Саша, която беше простреляна, до момента в който се опитваше да избяга със фамилията си и претърпя ампутация, 12-годишната Анна, която се наложи да прекъсне химиотерапията си, и още, и още.

„ И аз като другите майки съм ужасена за децата си. Като другите съпруги, аз също се опасявам за брачна половинка си”, споделя тя, показвайки едно друго лице на войната през погледа на майката и дамата.

Заедно с украинския президент Олена Зеленска остана в Украйна. Тя се крие на неназовано място от съображения за сигурност. Оттам тя даде изявление за американската ЕйБиСи нюз посредством известия в WhatsApp, отново оттова помоли да се разгласи зона, неразрешена за полети над Украйна. В отговор на многото претенции за изявление, които получава, Олена Зеленска излезе на 8 март с обява, озаглавена „ Свидетелствам… “. В нея тя осъди „ всеобщото ликвидиране на украински цивилни “. „ Когато Русия споделя, че не води война против цивилни, първо показвам имената на тези убити деца “, написа тя.

Някои анализатори видяха в обръщението й отпратка към популярната публикация на Емил Зола, оповестена през 1898 година, в който той жигосва антисемитизма на френското държавно управление в делото „ Драйфус “. Тя също е озаглавена " Аз упреквам! ".

Със своите 2,6 милиона клиенти в Инстаграм, Олена Зеленска има действителната опция за въздействие. Тя се обърна и към другите първи дами по света, молейки ги да поддържат обезпечаването на филантропични коридори за цивилните украинци.

„ Не мога да си спомня в най-новата история за друга първа дама на демократична страна, която да е употребила обществените медии толкоз доста, с цел да се опита да раздвижи интернационалната общественост “, споделя Симон Тибо, специалист по политическа връзка в Университета в Монреал.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР