Олег Орлов получи 2, 5 години заради обида към армията“

...
Олег Орлов получи 2, 5 години заради обида към армията“
Коментари Харесай

„Задушаване на свободата“: Още един руски активист отива в затвора

Олег Орлов получи 2, 5 години поради „ засегнатост към армията “

Олег Орлов наподобява спокоен, до момента в който седи и чака присъдата си.  Стая 518 в правосъдната палата беше цялостна с доброжелатели, задгранични посланици и публицисти. Съдията влиза и чете присъдата му. Тя афишира, че ветеранът - герой за правата на индивида е отговорен за „ неведнъж дискредитиране “ на съветските въоръжени сили, написа Би Би Си. 

Орлов, който е на 70 години, служи повече от две десетилетия като един от водачите на правозащитната организация „ Мемориал “, която печели Нобеловата премия за мир през 2022г., година откакто е неразрешена в Русия.

И по този начин Орлов е наказан на две години и половина затвор, окован с белезници и минути по-късно беше изведен от правосъдната зала от полицията. През октомври 2023 година съдът също беше постановил неоправдателна присъда. Но тогава наказването бе доста по-леко.

Олег Орлов получи санкция от 150 000 рубли (£1290; $1630) и излезе на независимост. Прокурорите се оплакаха, че присъдата е прекомерно мека. По-горната инстанция анулира присъдата и делото беше преразгледано. Това беше знак, че в Русия управляващите стават все по-нетолерантни към обществената рецензия, разяснява организацията.  Вместо да стачкува против насилственото си връщане в съда Олег Орлов, седеше и четеше „ Процесът “на Франц Кафка.

Тази седмица в заключителното си слово на повторния развой Олег Орлов приказва за Русия, която „ потъва все по-дълбоко в мрак “. Той даде образци: гибелта на опозиционния водач Алексей Навални, правосъдни репресии против други критици на държавното управление. Той заключи протичащото се в страната му като „ задушаване на свободата “.

„ Ние знаем същинската причина, заради която сме арестувани, съдени, задържани, осъждани и убивани. Наказвани сме, че сме се осмелили да подлагаме на критика управляващите. В днешна Русия това е безусловно неразрешено “, сподели той.

Олег Орлов не е първият критик на държавното управление в Русия, на който санкцията е сменена със затвор. Миналата година видният социолог Борис Кагарлицки беше приет за отговорен за „ обществено оправдаване на тероризма “ за мнения, които е направил за офанзивата на Кримския мост през 2022 година И в този случай прокуратурата апелира присъдата. По-рано този месец съд изпрати Кагарлицки в пандиза за пет години.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР