Олег Дерипаска Дялове във фирмите, контролирани от руския бизнесмен Олег

...
Олег Дерипаска Дялове във фирмите, контролирани от руския бизнесмен Олег
Коментари Харесай

Борсов срив на фирми на Дерипаска заради санкциите срещу Русия


Олег Дерипаска

Дялове във компаниите, следени от съветския предприемач Олег Дерипаска, се сринаха на международните тържища в понеделник, откакто Съединени американски щати постановиха нови наказания против седмина съветски олигарси и техните компании в петък.

Руският алуминиев колос " Русал " загуби почни половината си пазарна капитализация в търговията в Хонконг, а следената от Дерипаска група ЕН+ потъна с 25 на 100 в Лондон и английският регулатор спря търговията с нейни акции.

Санкциите, последвали невижданата дипломатическа рецесия поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, засягат седмина съветски олигарси и притежаваните или следени от тях 12 компании, както и 17 висши чиновници на съветското държавно управление, напомня ББС.

В резултат още в първия ден на борсовата търговия, акциите на " Русал ", която е главната компания на Дерипаска и е един от най-големите производители на алуминий в света, поевтиняха на фондовата борса в Хонконг с 49 на 100 до 2.38 $. Това изтри 3.5 милиарда евро от капитализацията на компанията и може да аргументи банкрута й. " Русал " добива 7 % от алуминия в света и близо една пета от продукцията на компанията се осъществя в Съединени американски щати.

В официално съобщение, оповестено на борсата в Хонконг, групата показва, че глобите " биха могли да доведат до механически банкрут по някои дългови бумаги на групата ". В момента " Русал " прави оценка на въздействието на подобен механически банкрут върху финансовото й състояние, се добавя в известието на компанията. Тя обаче към този момент продължава да извършва всичките си кредитни и финансови отговорности, в това число за погасяване на задължения и има намерение да продължи да ги съблюдава " в сходство с правните и нормативни условия ".

Заради обезценяване на акциите с 25 %, Управлението по финансово контролиране и контрол на Англия спря интервенциите с депозитарни разписки на група ЕН+ (EN+) на Лондонската борса.

Засегнати от глобите против Русия са и други активи на Дерипаска като Група ГАЗ, " Агрохолдинг Кубан ", " Евросибенерго " и " Руские машини "

Сред останалите наранени от глобите на Съединени американски щати съветски олигарси са Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са значими играчи в енергийния бранш, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Сред пострадалите от рестриктивните мерки за правене на бизнес с американски компании и физически лица високопоставени съветски държавни представители са шефовете на " Газпром " Алексей Милер и на втората по величина съветска банка ВТБ Андрей Костин.

Забраната за бизнес връзки влиза в действие от 5 юни. Дотогава американците, работещи за засегнатите от глобите компании, би трябвало да изоставен. Съединени американски щати предизвестиха, че компании и лица от други страни, които не престават да имат настоятелен връзки със глобените лица и компании рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР