Октомври 2023 година ще се окаже най-топлият октомврийски месец в

...
Октомври 2023 година ще се окаже най-топлият октомврийски месец в
Коментари Харесай

Топлото време “захапва” и първите дни на ноември

Октомври 2023 година ще се окаже най-топлият октомврийски месец в региона на столицатав последните над 20 години. Този октомври ще бъде даже по-топъл от рекордно топлия октомври на 2012 година. До през днешния ден междинната денонощна температура в региона на София е 14,5 градуса.

Топло, в действителност топло. А средносрочните модели предвиждат това извънредно меко време да продължи и в първите дни на ноември.

Октомври не беше изключително дъждовен, изсъхнало е и всички чакаме превалявания. Има ли възможност за повече превалявания в околните дни?

Това е въпросът, който вълнува и членовете на Синопточната комисия. Ето за какво разгледахме деликатно синоптичните модели - GFS (американски) и ECMWF (европейски).

" Летящи чинии " над София, поради фьонов резултат. Снимка: Людмил Кърджилов, Дарик радио

И двата модела, които се употребяват за средносрочно прогнозиране от огромните метеорологични центрове, в това число и от Национален институт по метеорология и хидрология, демонстрират, че от средата на идната седмица, 1-ви ноември, времето ще стане по-динамично, с възможност за повече превалявания съвсем над цялата страна.

Това ще бъде обвързвано с следващото активизиране на средиземноморските циклони, чийто центрове ще минават през страната или южно от нея. При такава синоптична конюнктура се чака да вали повече. Ще разберем повечедали това ще се случи на съвещанието ни във вторникследващата седмица.

Сега обаче знаем, че времето и през днешния ден, и на следващия ден, и в неделя, когато е денятна кметските избори, времето остава топло и без превалявания.

Това е добра прогноза, изобщо тази есенвърви извънредно топла, което е единствено в плюс за всички нас, които даваме по-малко пари за отополение.

Вероятно по-ниски температури ще забележим в дните след първи ноември, само че за момента не наподобява те да се намалят до естествените за началотона този есенен месец. Но по високите западни полета ще усетим лъх на есента.

Докато в региона на Балканите, само че и в Европа като цяло, времето е по-топло от нормалното, поради откритата характерна атмосферна циркулация, в Съединени американски щати чакат първото съществено зимно захлаждане и първите снегове и снежни стихии. Студът ще бъде извънредно мощен за края на октомври, а захлаждането ще обхване огромни елементи от континенталните Съединени американски щати. Това ранно мощно захлаждане се дължи съгласно даннитена системата на полярния ураган, който ще изпрати на юг огромно огнище на леден въздух през Канада към Съединени американски щати.

В резюме - в региона на Балканите остава сравнителнотопло с температури до 10 градуса над нормалните за този интервал на годината, като от средата на идната седмица се чака да вали повече и да забележим едва намаляване на температурите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР