Оксфордският речник на английския език определи vax за най-популярната дума

...
Оксфордският речник на английския език определи vax за най-популярната дума
Коментари Харесай

Оксфордският речник определи думата на 2021 година

Оксфордският речник на британския език дефинира vax за най-популярната дума на 2021 година Тя е съкратена версия на глагола, съществителното и прилагателното, свързани с имунизацията. Съобщението беше направено на формалния уеб страница на речника. Традиционно думата на годината се афишира през ноември, написа debati.bg.

„ Тази дума, относително рядко срещана в нашия корпус от текстове. През тази година, е употребена 72 пъти по-често до септември 2021 година, в сравнение с по същото време на предходната година. Тя е породила доста производни форми, които през днешния ден можем да забележим в огромен брой неофициални контексти “, се отбелязва в публикуваното изказване.

Примери за потреблението ѝ са изрази като vax sites („ места за имунизация “) или fully vaxxed („ изцяло имунизирани “).

Припомняме, че през предходната година Оксфордският речник не съумя да дефинира единствено една най-важна дума. Вместо товатой разгласява редица понятия, които разказват миналото време по най-изчерпателен метод. В листата с най-популярните думи на 2020 година значимо място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия, като самия coronavirus (коронавирус), COVID-19, lockdown (принудителни карантинни ограничения, наложени от управляващите за ограничение на разпространяването на COVID-19), social distancing (социална дистанция) и reopening (възобновяване).

А през 2019 година в Оксфордския речник беше откроена фразата climate emergency (извънредна обстановка, обвързвана с климата). Тя се дефинира като „ обстановка, в която са нужни незабавни дейности за попречване на изменението на климата и за отбягване на обвързваните с него евентуално необратими вреди за околната среда “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР